CULTURĂ

În Grădina Botanică din Iaşi va fi construit un muzeu al satelor moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului

La Iaşi va fi construit un muzeu al satelor moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului. Ansamblul muzeal va fi amenajat în Grădina Botanică iar primarul Iaşului a semnat deja un acord de parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Complexul Muzeal Naţional "Moldova" şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Amplul proiect va fi realizat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", care va identifica o linie de finanţare europeană adecvată şi va beneficia de sprijinul celorlalte instituţii partenere.

MIHAI CHIRICA, primarul Iaşului: „După anul 1945, dar mai ales după 1990, satul românesc tradiţional a ajuns pe cale de dispariţie. Iar oamenii sunt parcă tot mai puţin atenţi la regulile comunităţii. Comuniştii au construit la ţară blocuri urâte şi au dorit să şteargă cu buldozerele de pe faţa pământului sute de sate; dar abia tranziţia de după 1990 a dat lovitura de graţie satului traditional".

Primarul Iaşului este încrezător de succesul unui astfel de proiect, amintind despre Muzeul Satului din Bucureşti, sau cel de la Chişinău care atrag anual mulţi turişti, doritori a pătrunde într-o lume plină de tradiţii şi istorie. Şi la Chişinău există un Muzeu al satului, în aer liber, amplasat în sectorul Botanica. Muzeul a fost inaugurat la 18 mai 1995, având drept scop reconstituirea satului basarabean din sec. XVIII–XIX.