Gala Premiilor UNITEM 2020 a fost amânată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gala Premiilor UNITEM 2020 a fost amânată

Cea de-a XIX-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care trebuia să aibă loc în premieră, pe 23 martie, la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Bălţi, a fost amânată până în luna mai, în legătură cu măsurile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului de tip nou COVD-19.

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că decizia de a organiza Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova în acest oraş are drept scop de a susţine şi promova activitatea instituţiilor teatrale din teritoriu.   

„Astfel, urmăm exemplul Uniunii Teatrale din România, care vine în fiecare an cu Gala Premiilor UNITER în diverse oraşe: Timişoara, Iaşi, Sibiu etc. Aşa vom proceda şi noi. Anul acesta, Gala Premiilor UNITEM va ajunge la Bălţi, în 2021 – la Cahul, iar în 2022 – la Tiraspol, pe urmă – la Ceadâr-Lunga, Comrat şi în alte oraşe. Sperăm ca aceasta va da un nou impuls mişcării teatrale şi susţinerii din partea administraţiei publice locale a teatrelor care se află pe teritoriul municipiilor respective. Zbuciumata epocă în care trăim vine cu noi şi noi provocări în viaţa noastră personală şi a întregii societăţi, provocări cărora trebuie să le facem faţă atât în lumea noastră reală, cât şi în cea virtuală, artistică, pe care o creăm în spaţiul scenic”, a subliniat Alexandru Grecu.

În cadrul Galei, vor fi acordate premiile juriului, Senatului şi preşedintelui UNITEM, nominalizările fiind făcute la 17 categorii: cel mai bun spectacol dramatic, cea mai bună lucrare regizorală, cel mai bun rol masculin, cel mai bun rol feminin, cel mai bun spectacol în teatrul de păpuşi, cel mai bun spectacol pentru copii, cea mai bună creaţie teatrală la Radio şi TV, cea mai bună creaţie muzicală, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume teatrale etc.

Potrivit deciziei Senatului UNITEM, premiul de excelenţă a fost obţinut în acest an de Constantin Haret, directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov” din Chişinău şi de Aura Corbeanu, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România. Premiul pentru întreaga activitate va fi înmânat actriţelor de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Emilia Lupan şi Eufrosinia Dobândă-Volontir, şi dramaturgului şi publicistului Mircea M. Ionescu din România.   

Cu premiul „Eugeniu Ureche” a fost distins Andrei Donos, solist la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, cu premiul „Ion Ungureanu” - Iurie Suveică, actor la Teatrul Republican „Luceafărul”, cu premiul „Mihai Volontir” - Eufrosinia Dobândă-Volontir, actriţă la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, cu premiul „Mihai Curagău” - Eugenia Curagău, regizor Radio TV, cu premiul „Leonid Cemortan” - criticul de teatru Aliona Strâmbeanu, cu premiul „Victor Ciutac” - Ana Ţăruş, actriţă la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, cu premiul „Pavel Proca”- Ion Diviza, secretar literar la Teatrul Naţional „Satiricus I. L.Caragiale”, cu premiul „Titus Jucov” - Nina Jucov, actriţă la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, cu premiul „Alexandru Fedco” - Elena Frunze-Hatman, actriţă la Teatrul poetic „A. Mateevici” şi cu premiul „Ion-Sandri Şcurea” - Ion Furnică, actor la Teatrul Muzical - Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.

În total, vor fi acordate 35 de premii.

Similare
RECOMANDĂRI