CULTURĂ

FOTO. Trei pensiuni din Rezervaţia cultural - naturală „Orheiul Vechi” au fost renovate şi inaugurate

post-img

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova, Rezervaţia cultural - naturală „Orheiul Vechi”, devine mai atractivă şi accesibilă. Încă trei pensiuni, „Casa din luncă”, „Casa de sub stâncă” şi „Casa Verde”, au fost renovate şi inaugurate.

Pensiunile rurale şi-au îmbunătăţit condiţiile de cazare, au reînnoit şi decorat spaţiile de primire a oaspeţilor pentru a corespunde standardelor turiştilor străini, au lărgit capacitatea de a găzdui oaspeţi şi au diversificat serviciile. Astfel, unităţile de cazare se alătură circuitului naţional turistic cu oferta de nişă specifică Republicii Moldova: turism vinicol, gastronomie tradiţională şi aventură rurală.

Pensiunile rurale şi-au redeschis porţile graţie sprijinului financiar acordat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Guvernul Suediei.

În timpul turului de prezentare a celor trei pensiuni renovate – „Casa din luncă”, „Casa de sub stâncă” şi „Casa Verde” – participanţii la eveniment au putut să participe la activităţi care se înscriu în oferta turistică specifică: coacerea de pâine pe vatră, obţinerea mustului din strugurii zdrobiţi la teasc şi concerte folclorice. 
 
„Sondajele cu turiştii străini la plecarea din Moldova arată că vizitatorii străini apreciază cel mai mult ospitalitatea. Or pensiunile rurale întruchipează perfect ospitalitatea prin păstrarea tradiţiilor şi deservirea turiştilor în mod autentic. USAID şi Guvernul Suediei au susţinut renovarea pensiunilor rurale pentru a le alinia standardelor internaţionale de deservire. Inaugurarea pensiunilor rurale „Casa din luncă”, „Casa de sub stâncă” şi „Casa Verde” va contribui la impulsionarea turismului din Moldova, care poate deveni o industrie sustenabilă şi competitivă, oferind locuri de muncă pentru locuitorii de la sate”, a menţionat Daniel Thomson, şeful Departamentului Creştere Economică, misiunea USAID Moldova.
 
Potrivit lui Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, aceste acţiuni duc la dezvoltarea sectorul turismului şi pun în valoare patrimonial cultural al ţării. 
 
Pensiunile au beneficiat de programul de asistenţă al Proiectului de Competitivitate din Moldova „Hospitality + Moldova”, care le-a oferit: suport financiar pentru efectuarea lucrărilor de renovare şi design, consultanţă în crearea şi organizarea condiţiilor pensiunii, precum şi asistenţă în promovarea serviciilor turistice. Lucrările de reconstrucţie au durat peste 16 luni, valorând peste 120.000 de dolari, dintre care Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, a alocat aproximativ 60.000 de dolari, iar contribuţiile proprii ale pensiunilor au constituit 60.000 de dolari. Adiţional, Proiectul de Competitivitate din Moldova a investit aproximativ 10.000 de dolari pentru realizarea expertizelor de design şi arhitectură, dar şi pentru promovarea pensiunilor rurale.
 
„Casa din Luncă” dispune acum de un sistem de încălzire, are o nouă terasă încăpătoare cu geamuri, unde pot fi organizate întâlniri, conferinţe şi diverse evenimente. Oaspeţii au la dispoziţie biciclete şi o barcă pentru plimbări pe râul Răut, iar din grădină nu lipsesc hamacurile pentru relaxare.

„Casa de sub stâncă” vine cu un interior nou, unde turiştii se vor aduna în faţa focului din şemineu. Au fost renovate şi dormitoarele unităţii de cazare, care dispune acum de grupuri sanitare atât în interior, cât şi în exterior. Capacitatea de deservire a turiştilor s-a dublat şi datorită noii terase, adaptate pentru mese tradiţionale şi alte evenimente.
 
„Casa Verde” a beneficiat de renovarea integrală a interiorului şi schimbarea geamurilor casei. Terasa a fost supusă procesului de modernizare, iar pensiunea are şi un nou sistem de încălzire.
 
Odată cu redeschiderea celor trei unităţi de cazare, s-a ajuns la un număr total de 6 pensiuni modernizate din regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” în cadrul programului „Hospitality + Moldova” al Proiectului de Competitivitate din Moldova. Anterior, graţie acestui suport, în circuitul turistic al Republicii Molova au fost incluse unităţile de cazare rurale „Vila Roz” (Trebujeni) şi „Rustic Art” (Clişova Nouă). O altă pensiune, „Hanul lui Hanganu” (Lalova, Rezina), beneficiar al programului, urmează a fi inaugurată curând după renovări. Programul ”Hospitality+Moldova” al Proiectului de Competitivitate din Moldova va continua până în 2020, iar alte pensiuni rurale şi unităţi de cazare urmează să beneficieze de asistenţa în dezvoltarea afacerilor în industria turismului.
 
Realizările se înscriu în activităţile Memorandumului de Înţelegere privind asistenţa oferită în vederea susţinerii dezvoltării şi promovării Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” în calitate de destinaţie turistică în perioada 2016-2017. Documentul prevede un set de acţiuni menite să contribuie la dezvoltarea regiunii ca obiectiv turistic sustenabil, inclusiv oferirea de asistenţă tehnică şi financiară pensiunilor rurale şi centrelor meşteşugăreşti din regiune.

În prezent, doar aproximativ 10 din 26 de pensiuni rurale înregistrate în Republica Moldova oferă turiştilor condiţii de cazare conforme standardelor occidentale.