Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Filarmonica Naţională a Republicii Moldova are un pian nou

Filarmonica Naţională a Republicii Moldova are un pian nou şi renaşte încet-încet după incendiul devastator de anul trecut în care s-au făcut scrum clădirea, instrumentele şi mii de partituri. Pianul a fost donat de două companii private şi a fost adus la Chişinău cu sprijinul Ambasadei Cehiei. Preţiosul instrument a fost prezentat aseară, în cadrul unui concert grandios, la care maestrul Eugen Doga a lansat în premieră melodia "Odă Europei".

 EUGEN DOGA, compozitor: „Cehii au venit cu darul pianului. Eu am venit la această ceremonie cu o piesă muzicală care se cheamă Odă Europei. Eu îi doresc os oartă fericită acestei piese fiindcă foarte ţin mult nu doar la piesă dar şi la Europa, unde doresc să intrăm liber şi să ne simţim ceea ce sântem geografic: europeni şi spiritual la fel”.

Pianul a fost adus din Cehia şi este făcut manual de către o companie cu renume mondial. Valoare acestuia este de 76 de mii de euro.

SVETLANA BIVOL, director, Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici: „A vrut bunul Dumnezeu, prin intermediul acestor oameni generoşi. Să ajungă la noi această frumoasă donaţie , acest pian Petrof şi fabrica Petrof a fost foarte deschisă pentru colaborare”.

Excelenţa Sa STANISLAV KÁZECKÝ, ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova: „Aşa cum Antonín Dvořák este sinonimul compozitorilor cehi, Petrof este modelul exemplu a muncitorilor şi producătorilor cehi de instrumente muzicale”.

La concertul organizat de Filarmonica Naţională la Palatul Republicii a fost prezent şi excelenţa sa Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Este un semn de susţinere pentru cultura din Republica Moldova, pentru filarmonica Naţională şi vreau să mulţumesc şi artiştilor filarmonicii pentru că avem această seară extraordinară”.

Clădirea filarmonicii a fost distrusă în incendiul de pe 24 septembrie 2020. Au ars şi biblioteca instituţiei, două piane dar şi alte instrumente.  După aproape 8 luni de la tragedie, Ministerul Educaţiei nu ştie când vor începe lucrările de reconstucţie. Sunt deschise mai multe conturi pentru donaţii, iar până acum s-au strâns peste 4 milioane de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI