Festivalul “iProsop”-2018, organizat la Selemet, Cimişlia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul “iProsop”-2018, organizat la Selemet, Cimişlia

Festivalul „iProsop” 2018 este organizat pentru a treia oară în satul Selemet, raionul Cimişlia.

Festivalul de la Selemet a reunit meşteri populari, ansambluri folclorice din ţară şi de peste hotare, artişti emeriţi, reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din zona de sud a ţării - găgăuzi, ucraineni, bulgari ş.a. Oaspeţii evenimentului au ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecţiile muzeelor sau personale. De asemenea, pot procura prosoape tradiţionale, având posibilitatea  să urmărească procesul de ţesere manuală.
 
Meşteriţele sunt la dispoziţia publicului într-o “Casă Mare” improvizată în aer liber. Tehnicile de ţesere sunt împărtăşite de către experţi de la Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie a Moldovei, precum  şi de către bunica Ana Cotruţă din Selemet care mai păstrează arta locală de ţesere.
 
Bucatele tradiţionale din sudul ţării sunt prezentate în Teatrul Gastronomic iProsop, iar pentru cei pasionaţi de sport sunt organizate lupte pentru berbec, iepure şi cocoş, competiţii de ridicare a greutăţilor, table, şah, domino etc.
 
Evenimentul este organizat de Primăria Selemet şi Asociaţia obştească „Familii Migrante”, în parteneriat cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Guvernul Suediei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Biroul Relaţii cu Diaspora, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, scrie MOLDPRES.
Similare