Festivalul Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU” a X-a ediţie, la Iaşi şi Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU” a X-a ediţie, la Iaşi şi Chişinău

În perioada 14-17 mai 2018, la Chişinău şi Iaşi, va avea loc a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”. Institutul Cultural Român Chişinău susţine Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru”, a Premiului pentru Critică literară şi a Premiului pentru Interpretare artistică, precum şi participarea la Festival a unui grup de scriitori români.

La Chişinău, Festivalul va debuta pe 14 mai, începând cu ora 10.00, cu depunerea de flori, alocuţiuni ale organizatorilor şi scriitorilor participanţi la eveniment şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.  Programul va continua  la Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”, de la ora 11.30, cu un recital de poezie şi muzică –„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – susţinut de profesori şi elevi. De la ora 14.30, la Biblioteca Naţională pentru Copii şi Tineret „Ion Creangă” vor avea loc un medalion literar-artistic intitulat „Poet al cetăţii graiului” şi o expoziţie de carte din colecţiile bibliotecii.
 
Prima zi se va încheia cu ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, începând de la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”. Totodată va avea loc şi un spectacol de muzică şi poezie susţinut de Cristofor Aldea Teodorovici, de colectivele artistice de la Liceul de Limbi Moderne şi IT „Socrate”, Liceul Teoretic ”Toader Bubuioc”, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul, Colegiul Pedagogic ” Alexei Mateevici” şi de la Centrul Republican pentru Copii şi tineret ARTICO.
 
Marţi, 15 mai a.c., ora 10.30, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), se va desfăşura simpozionul ştiinţific  „Grigore Vieru, omul duminicii”. Vor susţine prelegeri şi vor evoca memoria poetului: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu, Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM ş.a.

În aceeaşi zi, începând cu ora 13.00, la Complexul monumental „Scriitorii Unirii”,  Truşeni, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.
 
În zilele de 16-17 mai a.c., Festivalul se va desfăşura la Iaşi.

Evenimentul ste organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” şi Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova. 
Similare