CULTURĂ

Festivalul „Ia Mania” a adunat mii de oameni pasionaţi de portul şi obiceiurile strămoşeşti

La Holercani tradiţia portului popular este nemuritoare. Festivalul „Ia Mania” a adunat mii de oameni pasionaţi de obiceiurile strămoşeşti. Cei mai mulţi dintre vizitatori au îmbrăcat cămaşa tradiţională din pânză albă, frumos decorată cu motive geometrice, altiţă şi încreţ. Toţi au venit să savureze din bucatele tradiţionale, să se delecteze cu muzică populară sau să împletească coroniţe din flori, ca pe vremuri.

Cultură, valori, tradiţii. Acestea sunt elementele care definesc festivalul „Ia mania”. Şi aşa cum ia este vedetă la Holercani, vizitatorii au lăsat de-o parte blugii şi tricourile, optând pentru vestimentaţie tradiţională românească
 
Festivalul a început cu parada portului popular. Locuitori din opt sate ale raionului Dubăsari şi-au etalat cele mai frumoase ţinute populare, după care au încins o horă.
 
Ia românească însumează o istorie milenară, aşa că vizitatorii spun că au îmbrăcat straiele naţionale pentru a perpetua, astfel, tradiţiile româneşti.
 
„Da, da, am venit îmbrăcaţi aşa, conform festivalului”.
„Am venit să vedem portul popualar, să ne mândrim cu aceasta şi să ne veselim”.
„Ne plac tradiţiile noastre şi întotdeauna primim o plăcere deosebită să vedem foarte multă lume în ie”.
„Îmi place foarte mult să văd toate chestiile astea făcute tradiţional, făcute de toată lumea, tot felul de ateliere şi bijuterii făcute hand-made, şi mâncare tradiţională, şi muzica e superbă”.
 
Ia a atras atenţia artiştilor, fiind imortalizată în picturi, a inspirat designeri cu renume mondial, iar la Holercani este purtată cu mândrie. Mai mult, vizitatorii au putut admira şi cămăşile din expoziţia dedicată Centenarului, „100 de cămăşi basarabene salvate de la dispariţie”.
 
„Suntem în expoziţie cu peste 20 de cămăşi, preponderent sunt modele basarabene, dar avem şi din Muntenia, şi din Oltenia, avem din toate zonele României Mari. Cămăşile sunt cusute de doamnele şi domnişoarele din „Şezătoare Basarabia”, timp de trei ani de zile şi sunt cămăşi cusute autentic”.
 
Mai multe doamne şi domnişoare au participat la un master-class de împletire a coroniţelor din flori vii. Au fost încântate să-şi meşterească, singure, asemenea podoabe.
 
„Îmi place foarte mult că s-au adus aici flori ale noastre, autentice, care sunt crescute aici pe loc şi cred că dacă mă întorc acasă cu o asemenea coroniţă, cumva amintirea aceasta de la sărbătoare va rămâne mult timp”.
 
Peste 120 de meşteri populari din Republica Moldova şi din România au venit la festival cu obiecte de artizanat.
 
„Am venit cu oale vechi, gavanoase, burluie, oală de umplut borş. Sunt vreo 12, vreo 14, sunt din lut, din vechime, care-s cumpărate, care adunate, le adun, îmi place asta”.
 
Nici bunătăţile nu au lipsit de la festival.
 
„De toate pentru toţi, începând de la plăcinte de casă şi coapte în rolă, până la carnea, care este un deliciu astăzi”.
 
Prin tradiţiile promovate, festivalul „Ia Mania” şi-a câştigat un binemeritat renume, ajungand la cea de-a şaptea ediţie.