Festivalul Filmului European, în premieră la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Filmului European, în premieră la Chişinău

Ediţia cu numărul 23 a Festivalului Filmului European vine cu noutăţi organizatorice: modificarea perioadei de desfăşurare şi inserarea în program a unui weekend de filme europene la Chişinău.

Astfel, anul acesta, 23.FFE se desfăşoară în perioada 11-30 iunie, seria oraşelor ce găzduiesc proiecţiile din festival cuprinzând: Bucureşti (11 – 23 iunie), Chişinău (21 – 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 – 23 iunie), Târgu Mureş (21 – 23 iunie) şi Sibiu (28 – 30 iunie).

„Filmul este capabil să construiască punţi şi să consolideze valori comune. Totodată, îl poate arăta pe „celălalt” într-un fel care să ni-l apropie pentru a-l înţelege mai bine, ceea ce reprezintă, de fapt, esenţa diplomaţiei culturale în slujba căreia ne canalizăm toate eforturile. Festivalul nostru a mizat întotdeauna pe varietate, incluziune şi dialog, iar pasul pe care îl facem în afara Uniunii Europene, în chiar anul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, este un jalon de normalitate. Colaborarea excelentă cu partenerii şi prietenii de peste Prut ne dă speranţe că legăturile între culturile noastre cu rădăcini comune se vor amplifica, în beneficiul ambelor popoare”, afirmă preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

Festivalul va debuta în forţă, cu alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr al regizoarei Alice Rohrwacher, un film ca un inventar al maladiilor timpurilor noastre, distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes, anul trecut. Spectacolul de gală este programat pentru seara de marţi, 11 iunie, la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Mare.

„Deşi e o ediţie de vară – nu e una neapărat una mai light. Anul acesta avem un număr record de locuri de proiecţie – de la săli de cinema, la spaţii neconvenţionale. Sigur, avem o selecţie spumoasă de comedii vechi şi noi, dar am introdus şi maratoane, acele veritabile teste de anduranţă pentru cinefili, un tribut adus unui mare cineast european cu pelicule restaurate, nemaivăzute, şi o secţiune dedicată sinergiei dintre teatru şi cinema, de data acesta cu filme care devin piese. La 30 de ani de la căderea zidului, se pot vedea cele mai bune producţii făcute vreodată despre Germania de Est.

Evident, vor fi nelipsite dezbaterile, omagiile, filmele vechi şi noi, capodoperele mute reorchestrate, documentarele şi lansările de carte. Programul complet realizat de directorul artistic al actualei ediţii 23.FFE, criticul de film Anca Gădinaru, va fi devoalat săptămâna următoare,” Anca Hrab, coordonator FFE, ICR

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.
Similare
RECOMANDĂRI