CULTURĂ

Festivalul de muzică clasică Moldo Crescendo începe de astăzi. Acesta se va desfăşura în aer liber

Se dă startul Festivalului de muzică clasică Moldo Crescendo. Din 31 iulie şi până pe 14 august spectatorii pot asculta muzica în forma ei pură, aşa cum răsună pe cele mai renumite scene din lume. În acest an, în premieră, toate concertele vor fi organizate în aer liber, în Chişinău şi alte trei raioane din Republica Moldova.

După o pauză de un an şi jumătate, impusă de pandemie, festivalul Moldo Crescendo va reveni în forţă. În acest an, vor fi organizate 9 concerte, toate în aer liber. Muzicienii îşi doresc, ca după un an de izolare şi timp petrecut în faţa ecranelor, oamenii să poată savura pe viu emoţiile transmise de muzica clasică.

DAN-IULIAN DRUŢAC, prim violinist al Festivalului Moldo Crescendo: „Am decis festivalul să aibă #offline care înseamnă că ieşim din ecrane, din lumea cibernetică şi revenim în tradiţionalul concert cu oameni. Publicul nostru este un public mai special, pentru că e nevoie de puţin mai multă invitaţie să vină la concertele de muzică clasică. Suntem întotdeauna bine primiţi acasă pentru că suntem de aici şi asta este cred cel mai plăcut”.

Şase din cele 9 concerte vor fi în Chişinău, iar trei la Ungheni, Vadul lui Vodă şi Cernoleuca.

MARCEL LAZĂR, pianist, organizatorul Festivalului: „Deschiderea va fi în parcarea de pe strada Micle, apoi o să cântăm la Muzeul de Istorie, apoi în fosta uzină de tractoare, acolo e hală veche şi foarte atrăgătoare pentru concerte de muzică clasică. Apoi avem planificate concerte cu intrare liberă în parcurile din Chişinău- Alunelul, Valea Morilor şi Parcul Valea Trandafirilor. "

Ca şi la ediţiile anterioare, spectatorii vor avea parte şi de surprize.

MARCEL LAZĂR, pianist, organizatorul Festivalului: „Anul acesta am pornit cu doi compozitori pe care îi jubilăm: George Enescu şi Astor Piazzolla, o să avem în premieră la festival un acordeonist- Radu Răţoi care acum e la Copenhaga şi a  câştigat nenumărate concursuri”.

LUMINIŢA LUPAŞCU, violonistă: „Depinde şi de noi să educăm publicul să aducem mai mult repertoriu din muzică clasică. Avem acuma cvintet de Enescu e nou şi pentru mine. Nu l-am  mai auzit. Este un cvintet recent descoperit şi este foarte frumos să descoperi muzică clasică”.

În premieră, printre cei care îi vor încânta pe basarabeni cu muzică clasică va fi şi Ian Sekaci, un muzician din România. Tânărul este student la Berlin, la una din cele mai bune academii de muzică din lume.

IAN SEKACI , violoncelist, România: „Am fost invitat acum o lună şi sincer am primit vestea cu mare bucurie. Numele festivalului mi se pare genial şi cumva duce în consţiinţa fiecăruia importanţa artei, în cultura unei ţări, în cultura unei societăţi. Şi cred că avem prilejul săajutăm dezvoltarea continuă”.

Cei care vor să petreacă o seară de vară sunt aşteptaţi la concertele Festivalului Moldo Crescendo aflat la cea de a 6-a ediţie.