Festivalul de Film Polonez ”CinePOLSKA” revine la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul de Film Polonez ”CinePOLSKA” revine la Chişinău

Mai multe filme noi poloneze vor fi proiectate în cadrul Festivalului de Film Polonez ”CinePOLSKA”. Evenimentul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie, la Cinematograful ”Odeon” din capitală. Proiecţiile vor începe la ora 19.00. Intrarea este liberă.

Festivalul va fi inaugurat miercuri, 13 noiembrie, de filmul „Dolce fine giornata” („Słodki koniec dnia”) în regia lui Jacek Borcuch, premiat în 2019 la cel mai prestigios festival de film independent din America, Sundance. ”Rolul principal este jucat de actriţa poloneză, Krystyna Janda, care s-a produs în multe dintre filmele lui Andrzej Wajda”, a precizat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, organizatorul principal al Festivalului ”CinePOLSKA”.

Borcuch spune povestea unei laureate fictive a premiului Nobel pentru literatură, poloneza Maria Linde, care trăieşte de mulţi ani în Italia. La un moment dat în cariera sa, scriitoarea susţine un discurs şocant în timpul ceremoniei de acordare a cetăţeniei onorifice a oraşului Voltter. Această zi îi va schimba viaţa. Pentru rolul din „Dolce fine giornata”, Janda a fost apreciată drept cea mai bună actriţă în cadrul ediţiei din acest an a festivalului de la Sundance. 

Joi, 14 noiembrie, spectatorii Festivalului ”CinePOLSKA” vor cunoaşte în filmul „Joaca cu viaţa” soarta a trei femei de vârste diferite, ale căror vieţi sunt distruse de consumul abuziv de alcool. Cu toate acestea, nu este o poveste despre oameni decăzuţi ai societăţii. Regizoarea Kinga Dębska (printre altele, autoarea filmului „Vaci mai sunt fetele mele”) vorbeşte despre cum un medic eminent, un procuror talentat şi o studentă, care îşi începe cariera profesională, se luptă cu dependenţa de alcool.

Cu probleme complet diferite se confruntă eroul principal al comediei „Juliusz” (regia Aleksander Pietrzak), un profesor de arte plastice, care va fi proiectată vineri, 15 noiembrie. Singuratic, nemulţumit de munca sa, acesta locuieşte cu tatăl său, un pictor excentric. Obosit de nesfârşitele conflicte, Juliusz îşi pierde încet speranţa că viaţa lui se va schimba. Totul va căpăta o altă turnură atunci când va cunoaşte un medic veterinar, care, în afară de propria clinică, are şi datorii la gangsteri. Autorii comediei sunt creatorii filmului de succes „Planeta celor singuri”, pe care spectatorii ”CinePOLSKA” din Chişinău l-au văzut în 2017, informează moldpres.

Sâmbătă seara, pe 16 noiembrie, pentru prima dată în R. Moldova va fi prezentat filmul „Clerul” regizat de Wojciech Smarzowski, care a înregistrat un record istoric la numărul de bilete vândute în Polonia. Peste 5 milioane de spectatori l-au văzut în cinematografe. Prezentând destinele a trei preoţi, filmul, care a provocat multe controverse, înfăţişează nu numai biserica catolică din Polonia, ci şi problemele cu care se confruntă Europa contemporană. Având în rolurile principale actori de excepţie, „Clerul” este nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2019. De asemenea, a primit premiul criticilor FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film TIFF din Cluj-Napoca. 

Festivalul ”CinePOLSKA” se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu proiecţia filmului „Fuga” în regia Agnieszkăi Smoczyńska, premiată la Festivalul Sundance pentru cel mai bun debut cu filmul „Fiicele dansului”. Regizoarea poloneză şi-a prezentat acest film pentru prima dată la Cannes, în cadrul „Săptămânii criticii de film” (Semaine de la Critique). De asemenea, a obţinut premii şi la cel mai important festival de film din Polonia.

Toate filmele vor fi prezentate cu subtitrare în limba română. 

Organizatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care se desfăşoară în România şi Republica Moldova sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia. Parteneri în R. Moldova sunt Studioul ”Moldova- Film”, Cinematograful ”Odeon” şi Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI