Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni – unitate prin cultură, grai şi tradiţii se desfăşoară în acest weekend
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni – unitate prin cultură, grai şi tradiţii se desfăşoară în acest weekend

Peste 150 de ansambluri folclorice, zeci de meşteri populari şi cei mai renumiţi artişti de pe ambele maluri ale Prutului se vor aduna împreună, pentru a participa la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Evenimentul se va desfăşura la Complexul etno-cultural VATRA, din raionul Străşeni, Republica Moldova, în 14 şi 15 septembrie.

Timp de două zile, oaspeţii vor avea parte de un program extraordinar. Pe scena mare a Complexului vor urca artişti cu renume din România şi din Republica Moldova, precum Irina Loghin, Fuego, Nicolae Botgros şi „Lăutarii”, Surorile Osoianu, Ansamblul etno-folcloric Plăieşii, Laura Olteanu, Mariana Maloş, Fetele de la Botoşani, Cornelia şi Lupu Rednic, Ansamblul de dansuri Junii Sibiului, Ansamblul de dansuri Transilvania, Ansamblul Păunaşii şi mulţi alţii. Mai mult, pe scenă vor mai urca două dintre cele mai mari stele ale culturii româneşti, legendarul actor Florin Piersic şi cel mai mare compozitor român în viaţă, Eugen Doga. Surpriza serii va fi îndrăgita formaţie Subcarpaţi, care va încinge spiritele la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Trupa de peste Prut va închide programul artistic în prima zi a Festivalului, pe 14 septembrie.

Pe lângă concertul propriu-zis, vom organiza o impozantă paradă a portului popular, pentru a arăta lumii specificul vestimentar al tuturor provinciilor româneşti. Va fi o prezentare de excepţia a straielor tradiţionale, care va încânta, cu siguranţă, publicul spectator. De asemenea, pe teritoriul Complexului VATRA vor exista mai multe spaţii amenajate, unde vor fi pregătite bucate specifice provinciilor româneşti. Aici vor fi  organizate concursuri între bucătari, iar publicul va putea alege care sunt cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale.

Tot în cadrul Festivalului, va fi organizată o reuniune festivă a autorităţilor locale din România şi Republica Moldova, la care cei prezenţi vor avea posibilitatea să abordeze mai multe subiecte de interes comun. Vor fi semnate acorduri de înfrăţire şi parteneriat, care să pună bazele unor proiecte transfrontaliere.

Participanţii vor avea posibilitatea să-şi testeze şi capacităţile fizice. Doritorii vor putea face drumeţii în Codru, călătorii cu ATV-ul, vor putea efectua zboruri cu tiroliana şi participa la curse cu obstacole. O altă atracţie sunt competiţiile de trageri cu arcul şi aruncatul topoarelor. Pe teritoriul Complexului va exista şi o zonă scpecial amenajată pentru copii. Spaţiul va fi dotat cu teren de joacă, tobogane şi alte atracţii pentru cei mici. Tot pentru ei vor fi organizate programe distractive cu clovni şi personaje de poveste. Astfel, participanţii care vor veni însoţiţi de copii îi vor putea lăsa acolo, în grija unui personal calificat. De asemenea, copiii vor putea participa la la ateliere de creaţie, unde vor învăţa şi experimenta arta olăritului, a picturii, croşetatului ş.a.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni nu este un proiect comercial. Scopul Centrului etno-cultural VATRA, organizatorul acestui eveniment, este să lege relaţii de parteneriat şi prietenie cu cei care împărtăşesc idealul unităţii noastre naţionale, fie că este vorba de autorităţi (locale sau centrale), instituţii publice, companii private, organizaţii neguvernamentale sau persoane fizice.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni este o continuare a celui mai grandios eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 – Centenar Fest, organizat anul trecut de Complexul etno-cultural VATRA.
Similare
RECOMANDĂRI