Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul-concurs televizat „Prezintă Orchestra Folclor" promovează şi valorificaă folclorul instrumental şi vocal românesc

Festivalul-concurs televizat ,,Prezintă Orchestra Folclor" duce mai departe misiunea de a promova şi valorifica folclorul instrumental şi vocal românesc, în forma sa autentică. Evenimentul îşi propune să descopere tinere talente dar şi să ajute în carieră cei mai valoroşi intepreţi de muzică populară din spaţiul românesc.

Cu emoţie şi dragoste pentru folclor, aşa i-am surprins pe tinerii care au venit să-şi arate calităţile artistice la celebrul festival-concurs basarabean. În urma preselecţiei, urmează să fie aleşi patru solişti şi doi instrumentişti.
 
„Tineretul este viitorul nostru... au o importanta foarte mare pentru dezvoltarea culturii noastre populare”, a spus PETRE NEAMŢU, prim-dirijor, Orchestra de Muzică Populară "Folclor".
 
Pentru unii participanţi, această preselecţie este o premieră. Doina studiază la Colegiul de Muzică "Ştefan Neaga" şi spune că a depus mult efort pentru această etapă.
 
„Am venit la aceasta preselectie pentru a prezwnta un anumit repertoriu si pentru a fi acceptata in concurs si a primi o experienta)   (Am venit cu o hora, sârba)”,  ne-a spus DOINA MIŞCOI, elevă.
 
Cu un repertoriu bogat a venit şi Gheorghe Moraru, din Cojuşna, raionul Străşeni. Tânărul spune că este pasionat de muzica populară şi de actorie, dar îşi doreste să devină... profesor.

„Istoria nu incurca la muzica. Se poate de predat diferite teme pe subiect istoric, se paote de predat istoria artei, muzicii si toate astea includ arta si istoria”, a spus GHEORGHE MORARU, elev.
 
„Stiu capacitatile nepotului meu, am hotarat sa venim impreuna... de la noi din Republica Moldva”, ne-a spus INA MORARU.
 
Membrii juriului, format din artişti cu renume, spun că acest exerciţiu scoate la iveală talente dar şi promovează muzica populară în rândul tinerei generaţii.
 
„Acest concurs iti da posibilitate sa te manifesti si, cu atat mai mult, ai in fata specialisti care vin cu niste sfaturi (Ii incurajam pe toti care nu au incredere in sine sa vine si sa incerce... nicioadata nu se stie unde sta norocul)”, a spus ZINAIDA BOLBOCEANU, artist al poporului.
 
„Ne intereseaza repertoriul propriu ca acesti copiii sa se nasca cu un repertoriu propriu”, a declarat SILVIA GONCEAR, artist al poporului.
 
Festivalul Concurs Televizat a ajuns la cea de-a şasea ediţie. Primul concert din acest an va avea loc pe 29 martie, la Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici". 
 
Similare
RECOMANDĂRI