CULTURĂ

„Femeie în război” a câştigat ediţia din acest an al Premiului de Film LUX

post-img

Filmul „Femeie în război”, în regia lui Benedikt Erlingsso a câştigat ediţia din acest an al Premiului de Film LUX.

În timpul unui interviu pe Facebook, Benedikt Erlingsson şi-a descris filmul în felul următor: „Filmul meu este un strigăt la adunare. Există o cultură de negare bizară, de amânare a problemei. Modul nostru de viaţă trebuie schimbat şi asta reprezintă o provocare imensă pentru generaţia noastră”.

Filmul „Femeie în Razboi” prezintă povestea Hallei, o profesoară de muzică ce trăieşte o viaţă dublă ca activistă pasionată de mediu. În timp ce începe să-şi planifice cea mai îndrăzneaţă aventură, ea constată că cererea ei de a adopta un copil a fost în cele din urmă acceptată şi că o fetiţă o aşteaptă în Ucraina. Din acel moment, ea se confruntă cu o dilemă: cum să împace lupta pentru mediu cu dorinţa ei profundă de a deveni mamă. Ea găseşte forţă în natură şi în oamenii care-i susţin cauza.

„Femeile salvează lumea în mod constant”

Întrebat de ce a ales un personaj feminin în rol principal (jucat de Halldóra Geirharðsdóttir), Benedikt Erlingsson a răspuns că „femeile salvează lumea în mod constant. Uneori ele folosesc strategii diferite de cele ale bărbaţilor. În aceste vremuri lumea trebuie salvată, iar în lupta pentru protejarea mediului femeile se află adesea în prin plan”.

Film şi dezbatere politică

În timpul acordării premiului, preşedintele Antonio Tajani a declarat: „Finaliştii abordează trei teme privind viitorul Europei: riscuri asociate cu naţionalismul extremist, urgenţa de a acţiona pentru salvarea mediului şi nevoia de a găsi răspunsuri coerente la problema migraţiei”. Acesta a adăugat: „Prin prezentarea unor puncte de vedere noi şi personale în această Europă a noastră, contribuim în mod semnificativ la dezbaterea politică care are loc în fiecare zi în această instituţie".

De asemenea, Bededikt Erlingsson a avut un mesaj referitor la alegerile europene, care vor avea loc în mai 2019: "Suntem ultima generaţie care poate face ceva cu privire la schimbările climatice. Dacă nu o facem, va fi prea târziu pentru copiii noştri. De aceea trebuie să votăm, este unul dintre cele mai mari instrumente pe care le avem în lupta noastră pentru salvarea lumii".