Expoziţie de artă contemporană 10+1, 2018, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa foto:moldNova Vizualizari:

Expoziţie de artă contemporană 10+1, 2018, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în colaborare cu Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Cultural Vrancea va inaugura marţi, 23 aprilie, la ora 15.00, Expoziţia de artă contemporană 10+1, 2018.

Lucrările expuse sunt donaţii ale artiştilor participanţi la Simpozionul de Artă Lepşa 2018, ediţia a VIII-a, organizat anual de Centrul Cultural Vrancea.

Despre simpozion, criticul şi istoricul de artă prof. dr. Constantin Prut scrie în catalogul de prezentare a lucrărilor: ”Luvrul este cartea din care învăţăm să citim. Totuşi, nu trebuie să ne declarăm satisfăcuţi cu preluarea frumoaselor formule ale iluştrilor noştri predecesori. Să ieşim afară, să studiem frumoasa natură...”, spunea Paul Cézanne, în anii de glorie ai impresionismului, într-o scrisoare adresată lui Émil Bernard, unul dintre tinerii săi prieteni.

Este un îndemn care a marcat întregul parcurs al artei moderne, chiar dacă a putut cunoaşte exagerări de genul artei brute (”Să facem o artă cu spatele la cultură”, îndemna, de pildă, Jean Dubuffet) sau diverse retrageri în turnul de fildeş. Cufundarea rituală în fondul regenator al realităţii a rămas un exerciţiu necesar, încercat pretutindeni, ca o premiză a evoluţiilor ideatice şi stilistice din artele vizuale. Simpozionul de la Lepşa, situat în pădurile carpatine ale Vrancei, evoluează în acest spirit al recuperării ritmurilor naturale, care au cunoscut, în spaţiul românesc, mai multe iniţiative, printre care Şcoala de la Baia Mare sau ”academia” de la Balcic.

Pe simezele muzeului, vor expune artiştii: Atena Simionescu, Ioan Tudor, Amelia Gherasim, Marius Vasile Barb, Sorin Nicodim, Igor Svernei, Valeriu Herţa, Bara Vioara, Liviu Nedelcu, Gheorghe Dican, Laura Ghinea.

Curatorii expoziţiei sunt dr. Constantin Prut, istoric şi critic de artă şi dr. Liviu Nedelcu, managerul Centrului Cultural Vrancea.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 23 aprilie – 10 mai, 2019
Similare
RECOMANDĂRI