CULTURĂ

Expoziţie comemorativă dedicată sculptorului Alexandru Plămădeală, vernisată la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei

post-img

O expoziţie comemorativă dedicată sculptorului Alexandru Plămădeală, la 130 de ani de la naştere, a fost vernisată ieri la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei.

Criticul de artă Tudor Stăvilă a menţionat că expoziţia întruneşte lucrări de sculptură, grafică şi pictură, opere valoroase din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, realizate de autor în perioada anilor 1912-1939. „Este una dintre cele mai importante expoziţii din acest an. Alexandru Plămădeală este cel mai reprezentativ sculptor basarabean din prima jumătate a secolului XX. Capodopera lui o constituie Monumentul lui Ştefan Cel Mare şi Sfânt din Grădina Publică cu acelaşi nume din Chişinău, operă pe care a finalizat-o în 1927”, a subliniat Tudor Stăvilă.

La rândul său, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, Ghenadie Jalbă, a afirmat că expoziţia impresionează, atât prin desenele executate în cărbune şi în tuş-peniţă, cât şi prin sculpturile executate în ipsos.

Alexandru Plămădeală s-a născut la 9 octombrie 1888 la Chişinău. Şi-a făcut studiile la Şcoala superioară de pictură, sculptură şi arhitectură din Moscova, în atelierul sculptorului rus Volnuhin. În anii 1916-1918 a lucrat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chişinău, unde, în anul 1929, este numit în funcţia de director al Şcolii de desen, transformată ulterior în Şcoală de Arte Frumoase (actualmente Colegiul republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”), pe care o conduce timp de 11 ani. Este autorul bustului funerar al poetului Alexei Mateevici de la Cimitirul Ortodox Central din Chişinău. În domeniul plasticii de forme mici, Alexandru Plămădeală a realizat o serie de portrete ale unor personalităţi: portretele cântăreţei Lidia Lipcovschi, bustul lui Alexandru Donici, portretul lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu, portretul Valentinei Tufescu, portretul soţiei, autoportretul cu soţia - Olga Plămădeală, portretul pictorului I. Teodorescu-Sion, portretul poetului Ion Minulescu şi alte lucrări. Alexandru Plămădeală s-a stins din viaţă la 15 aprilie 1940.

Expoziţia va fi deschisă până la 9 decembrie, scrie Moldpres.