CULTURĂ

Eugen Coşeriu - 100 de ani de la naştere. USM propune crearea unui centru cultural dedicat marelui lingvist

Universitatea de Stat din Republica Moldova propune crearea unui centru cultural dedicat marelui lingvist "Eugen Coşeriu". El va completa reţeaua internaţională a centrelor dedicate studierii activităţii marelui lingvist. La 100 de ani de la naşterea savantului basarabean, în aceste zile, la Chişinău, se desfăşoară un colocviu internaţional.

Cea de a 16-a ediţie a Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului, "Eugen Coşeriu", dedicat celor 100 de ani de la naşterea marelui lingvist, reuneşte reprezentanţi ai mediului academic din tot spaţiul românesc.

Prof. SANDA-MARIA ARDELEANU, Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava: „Multe dintre lucrările lui au devenit clasice, iar conceptele sale lingistice fac parte din cunoştinţele fundamentale de lingvistăcă şi filizofie a limbii, influenţând în acelaşi timp, multe alte discipline”.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat la Ministerul Educaţiei: „Apreciat drept lingvistul sec. XXI, desi a trait şi a activat în sec. XX, la fel şi opera sa se consider că aparţine viitorului, decât prezentului. Prin urmare trebuie studiată, valorificată, promivată în universităţi”.

În cadrul evenimentului au fost expuse şi nouă robe pe care le-a purtat celebrul lingvist basarabean Eugen Coşeriu la ceremoniile de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, la diverse universităţi internaţionale. Şi pentru a fi promovată mai bine opera marelui lingvist, s-a propus înfiinţarea Centrului "Eugen Coşeriu" la Universitatea de Stat din Moldova.

IGOR ŞAROV, rectorul Universităţii de Stat din Republica Moldova: „Sper că acest vis al nostru să devină realitate, pentru că Eugen Coşeriu nu este doar al Basarabiei, al spaţiului românesc, ci al umanităţii”.

Eugen Coşeriu a fost un savant basarabean, de notorietate mondială, filolog, filozof al limbajului, scriitor şi una dintre marile personalităţi ale ştiinţei lingvistice moderne. A fost profesor universitar cu o carieră didactică excepţională, în mai multe ţări ale lumii. Vorbea şi scria în mai multe limbi romanice, germanice sau slave. A fost Doctor în Filologie şi Filosofie, autorul a unui număr de peste 50 de volume şi a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei.

VALERIU MATEI, preşedintele Institutului Cultural Român, Chişinău: „Coşeriu avea şi un simţ al datoriei faţă de acest spaţiu al Basarabiei şi mereu menţiona că noi am făcut prea puţine pentru a reveni la o stare de normalitate, cea pe care a cunoscut-o Basarabia în perioada interbelică, din toate punctele de vedere”.

ADRIAN DUPU, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României: „Mă bucur că departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova a putut să sprijine această conferinţă. Este o dovadă a faptului că Guvernul României sprijină şi susţine astfel de iniţiative care încurajează apropriera academică dintre cele două maluri ale Prutului”.

Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului "Eugen Coşeriu" este organizat în perioada 24-25 septembrie, la Universitatea de Stat, în colaborare cu Universitatea Naţională "Yurii Fedkovici", Cernăuţi, Ucraina, şi cu Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.