Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf ne aduce 49 de documentare
Sursa foto:mecc.gov.md Vizualizari:

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf ne aduce 49 de documentare

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, a participat în seara zilei de ieri la deschiderea Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf, care s-a desfăşurat în incinta centrului Cultural Odeon. La eveniment au mai participat regizori, scenarişti şi un public numeros format din iubitori de film documentar de toate vârstele.

 În cadrul festivităţii, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a subliniat importanţa Cronograf-ului pentru dezvoltarea şi promovarea cinematografiei autohtone. „Festivalul Internaţional de Film Documentar „Cronograf” a depăşit limitele naţionale bucurându-se de o popularitate şi o bună reputaţie internaţională, cu precădere în Europa de Sud-Est, unde se înscrie printre cele mai importante evenimente cinematografice, oferind oportunitatea tinerilor regizori şi scenarişti de a se afirma în domeniul cinematografic. Nu ne rămâne decât să felicităm echipa de entuziaşti pentru efortul depus şi să Vă invităm la film, pentru că e „Cronograf” şi pentru că filmul e la el acasă”, a menţionat oficialul.
 
Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, festivalul cuprinde un program diversificat înproiecţii de filme documentare, atât în concurs, cât şi în afara concursului. În competiţie vor participa 49 de documentare la 5 secţiuni: 14 documentare la Secţiunea Principală/Lungmetraje şi 6 documentare la Secţiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea CadRO şi 9 filme din Republica Moldova la Secţiunea Producţii Locale. La Secţiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR vor concura 7 filme, iar la Secţiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare despre ţara şi compatrioţii noştri, văzuţi de cineaştii din străinătate. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de ţări ale lumii.
 
O altă activitate din cadrul Festivalului va fi Cronograf & Art Fusion, care se va desfăşura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chişinău.Evenimentul va avea locîn perioada 23-26 mai, acolo unde iubitorii de muzică şi film vor putea asista la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri ale formaţiilor rock din ţară şi proiecţii de filme documentare despre muzică, dans şi artă fotografică, expoziţii de fotografie, galerii de tablouri şi picturi în plein-air, demonstraţii de teatru stradal şi ateliere de artizanat.
 
Apărut la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti moldoveni, organizaţi în cadrul OWH Studio, Festivalul Cronograf este cel mai mare festival internaţional de film documentar din Republica Moldova, organizat tradiţional la Chişinău, începând cu anul 2001.
 
Ediţia a XV-a a Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf va avea loc în perioada 22-28 mai.
Similare
RECOMANDĂRI