CULTURĂ

După aproape 2 ani de restricţii impuse de pandemie, scriitorii din Cernăuţi şi Suceava s-au reîntâlnit în "Cenaclul literar transfrontalier - Maşina cu poeţi"

După aproape 2 ani de restricţii impuse de pandemie, scriitorii din Cernăuţi şi Suceava s-au reîntâlnit în "Cenaclul literar transfrontalier - Maşina cu poeţi". Şezătoarea literară s-a desfăşurat în localitatea Iordăneşti şi are drept scop promovarea poeziei româneşti şi a poeţilor din nordul şi sudul Bucovinei.

Întâlnirea iubitorilor de poezie a fost organizată în satul Iordăneşti, locul de baştină a regretatului poet şi scriitor bucovinean, Mircea Lutic. Poeţi de pe ambele maluri ale Prutului au citit din propriile creaţii şi s-au simţit ca acasă, în leagănul Limbii Române.

PARASCHEVA ABUTNARIŢEI, Vatra Dornei, România: „Ziua de astăzi, esteo zi de o adevărată sărbătoare, o binecuvântare pentru noi cei care ne-am dorit de aproape doi ani de când traversăm o perioadă grea, confuză. Ne-am dorit să revenim în Nordul Bucovinei la fraţii şi prietenii noşltri”.

GEORGE SAUCIUC, poet, Suceava, România: „Pentru noi a fost o onoare şi o plăcere deosebită să ne amintim de Mircea Lutic, exact în locul în care şi-a pornit el educaţia şi care l-a făcut să fie acest om mare care este-,Mircea Lutic”.

La un an de la trecerea în nefiinţă a poetului Mircea Lutic, a fost inaugurată o bibliotecă ce-i poartă numele.

NICOLAE ŞAPCĂ, poet: „Mircea Lutic a fost şi membru al Cenaclului Maşina cu poeţi, de aceea am ţinut ca şedinţa de astăzi a cenaclului să aibă loc în biblioteca care poartă de câteva ore  numele”.

Familia lui Mircea Lutic a donat şcolii din Iordăneşti o mare parte dintre cărţile care, până mai ieri, se aflau în biblioteca personală a ilustrului scriitor bucovinean.

VASILE IONEŢ, directorul şcolii din Iordăneşti, regiunea Cernăuţi: „Cu permisiuna fetelor lui Mircea Lutic o parte din bibliotecă lui a fost deja adusă la şcoală, care va avea un loc de cinste la şcoala noastră. Ne-au mai primis nişte lucrări de a lui, arhive, manuscrise, care vor avea un loc special în muzeul nostru”.

Scriitorii din Suceava şi cei din regiunea Cernăuţi au vizitat şi şcoala din Iordăneşti, cu predarea în limba română şi au asistat la un mic spectacol de tradiţii şi obiceiuri locale.