Două proiecte de comemorare a victimelor nazismului şi represiunilor staliniste lansate la Chişinău
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Două proiecte de comemorare a victimelor nazismului şi represiunilor staliniste lansate la Chişinău

Două proiecte de comemorare a victimelor nazismului şi represiunilor staliniste a lansat astăzi la Chişinău Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, Victor Popovici, specialist principal al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a menţionat că proiectul Stolpersteine (din germană - piatră de poticnire) reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Iniţiativa presupune instalarea unui cub din beton, cu suprafaţa de alamă, în faţa casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naştere în 1993 la iniţiativa artistului german Gunter Demnig şi până în prezent peste 67 de mii de plăci au fost instalate în 22 de state ale lumii. Preţul unui cub fiind de 120 de euro.
 
Cel de-al doilea proiect, a precizat Victor Popovici, intitulat ”Ultima adresă”, are drept scop comemorarea victimelor represiunilor politice staliniste şi constă în instalarea plăcilor comemorative pe faţadele caselor, ultima adresă de reşedinţă a victimelor. Iniţiativa a fost lansată  în Federaţia Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activişti, jurnalişti, arhitecţi şi scriitori. Iniţiatorii s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”. Proiectul este implementat în Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, Republica Moldova şi urmează a fi lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia şi România. Costul unei plăci este de 70 de dolari SUA.
 
Prima placă a fost instalată astăzi pe faţada casei de pe strada Alexandru cel Bun 17 din Chişinău, unde a locuit Moise Berliand, care a murit în lagărul de exterminare Auschwitz Birkenau.
 
Proiectele vor fi implementate în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI