Două instituţii din ţară vor colabora pentru a regenera spaţiul urban al Republicii Moldova
Sursa foto:Chisinau.md Vizualizari:

Două instituţii din ţară vor colabora pentru a regenera spaţiul urban al Republicii Moldova

IDIS Viitorul şi Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) au decis să încheie un Acord de Parteneriat pentru a coopera în scopul regenerării spaţiului urban al Republicii Moldova.

Obiectivele principale ale proiectului sunt recuperarea identităţilor arhitectural-urbanistice ale Municipiului Chişinău şi modelarea dezvoltării urbane într-un mediu participativ, profesionist şi cu bun simţ.

Ion Ştefăniţă, directorul (AIRM) a declarat că reabilitarea oraşului Chişinău este strategic importantă pentru climatul de încredere, buna guvernare şi modelele de referinţă democratice la care se orientează cetăţenii Republicii Moldova, care-şi doresc să locuiască într-un oraş cât mai aproape de tradiţiile europene. „Sunt foarte multe clădiri istorice care trebuie să prindă viaţă şi să redea Chişinăului un aspect de oraş bine guvernat, bine aranjat”.

La rândul său, Directorul IDIS Igor Munteanu a declarat că societatea civilă trebuie să fie mai fermă şi mai bine pregătită în crearea mecanismelor de regenerare a oraşului Chişinău, căutarea de soluţii optime la problemele istorice cu care se confruntă oraşul: construcţiile haotice, transportul subdezvoltat, pieţile nereglementate, dar şi lipsa de viziunne strategice pentru dezvoltarea infrastructurilor vitale pentru dezvoltarea corespunzătoare a părţii istorice a capitalei.

În opinia sa există numeroase alerte care cheamă actorii interesaţi de buna guvernare a oraşului Chişinău să coopereze activ, să identifice formate credibile de mobilizare şi consultare a cetăţenilor, în scopul reabilitării cartierelor istorice (signature), albia râului Bâc, monumentele urbanistice care pot reda Chişinăului un aspect plăcut şi distinct.

Obiectivele urmărite de cele două instituţii ţin de crearea unor condiţii favorabile în procesul de schimbări urbane, consultări publice şi de implementare a tehnologiilor noi, promovare şi evaluare a ideilor, informaţiilor, precum şi iniţierea unor proiecte comune în condiţii reciproc avantajoase în cadrul programelor şi direcţiilor prioritare naţionale şi internaţionale.

IDIS Viitorul şi Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor îşi propun să coopereze în susţinerea proiectelor şi punerii de bună administrare a patrimoniului cultural, urbanistic şi de habitat în municipiul Chişinău şi alte oraşe de relevanţă naţională.

Similare
RECOMANDĂRI