„Dosarele Siberei”, redeschise pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău
Sursa foto:Facebook/Teatrul National „Mihai Eminescu” Vizualizari:

„Dosarele Siberei”, redeschise pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă, va avea loc pe 5 şi 6 iulie la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Spectacolul este dedicat împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, din 1949, când zeci de mii de familii de ţărani au fost ridicaţi şi duşi în Siberia, iar averile lor au fost confiscate.

Piesa este realizată în baza memoriilor a trei persoane deportate în Siberia, un bărbat şi două femei: Ion Moraru, Ecaterina Chele şi Margareta Cemârtan–Spânu.

Spectacolul are drept scop să reamintească societăţii calvarul pe care l–au îndurat zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste în Siberii de gheaţă şi să păstreze vie în memoria contemporanilor paginile dureroase ale istoriei comuniste, pe care unii ar dori să le treacă cu vederea, neglijând sau schimonosind adevărul istoric, susţine regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

Regizorul piesei „Dosarele Siberiei”, a declarat pentru IPN că spectacolul nu se vrea un proces de intenţie sau o judecată la adresa deportărilor, dar scenariul vrea să menţină vie povestea celor trei persoane pe baza cărora s-a scris piesa de teatru. „Este vorba despre Ecaterina Chele, dusă în Siberia în anul 1941, în primul val, este vorba de Margareta Spânu Cemârtan, deportată în anul 1949, în al doilea val, şi de deţinutul politic Ion Morari, care a fost judecat în anul 1951. Toţi ne îndeamnă ca suferinţa lor să nu fie răzbunată, dar să nu fie uitată. Aceasta este şi ideea spectacolului: să nu uităm”, a precizat Petru Hadârcă.

Potrivit regizorului, spectacolul are o durată de două ore şi jumătate cu tot cu pauză şi este format din două părţi: în prima parte este vorba despre femeile care au rezistat în Gulag, iar în cea de a doua parte este creionată soarta bărbaţilor care au avut de suferit în urma deportărilor.

Prima reprezentaţie va avea loc în această seară, 5 iulie, la ora 18:00.

Petru Hadârcă a precizat că, după premierele din 5 şi 6 iulie, următorul spectacol va fi jucat pe scena Teatrului Mihai Eminescu pe 16 septembrie, la redeschiderea stagiunii teatrale.
Similare
RECOMANDĂRI