Documentare, premiere, expoziţii şi recitaluri, la ediţia din acest an a Festivalului CRONOGRAF
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Documentare, premiere, expoziţii şi recitaluri, la ediţia din acest an a Festivalului CRONOGRAF

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF va avea loc în perioada 22-28 mai 2019, la Chişinău. Ajuns la cea de a XV-a ediţie, festivalul a devenit un punct de atracţie pentru iubitorii de film documentar, de toate vârstele.

Anul acesta, programul festivalului oferă publicului chişinăuian un număr mare de filme documentare, atât în concurs, cât şi în afara concursului. În competiţie vor participa 49 de documentare la 5 secţiuni: 14 documentare la Secţiunea Principală/Lungmetraje şi 6 documentare la Secţiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea CadRO şi 9 filme din Republica Moldova la Secţiunea Producţii Locale. La Secţiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR vor concura 7 filme, iar la Secţiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare despre ţara şi compatrioţii noştri, văzuţi de cineaştii din străinătate. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de ţări ale lumii.

În ediţia curentă, FIFD CRONOGRAF va găzdui mai multe premiere de documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani: „Acasă la Japca” de Olga Pascaru, „Goodbye, Olegovici...” de Eugeniu Popovici, „Paşi pe graniţă” al lui Alecu Deleu, „Siberia. Novosibirsk. Tomsk” al Violetei Gorgos, dar şi lungmetrajul de ficţiune „Fântânile”, în regia lui Radu Zaporojan. Premierele vor fi lansate serile, la cinematograful Odeon.

Un alt eveniment important al acestei ediţii este CRONOGRAF & ART FUSION, care se va desfăşura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chişinău. Evenimentul găzduieşte, timp de 4 zile, în perioada 23-26 mai, expoziţii de fotografie, galerii de tablouri şi picturi în plein-air, demonstraţii de teatru stradal şi ateliere de artizanat. Acest spaţiu de manifestare şi libertate artistică oferă un respiro cultural publicului local, dar şi oaspeţilor capitalei. Serile, începând cu ora 19:00 CRONOGRAF & ART FUSION invită iubitorii de muzică şi film la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri LIVE ale formaţiilor rock din ţară şi proiecţii de filme documentare despre muzică, dans şi artă fotografică. Acest eveniment este organizat de OWH Studio în parteneriat cu POT Music, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Sub genericul FIFD CRONOGRAF, vor fi proiecţii in aer liber în afara competiţiei, în cadrul unor evenimente şi locaţii neformale. La Apartamentul Deschis vor fi proiectate două filme ce ating problema lipsei sălilor de cinema şi problemele cu care se confruntă cineaştii din Republica Moldova: „Viaţa bate filmul”, realizat de Eugenia Creţu şi „Pierduţi în timp” al Luciei Lupu. De asemenea, la Cinematograful Buiucani vor fi proiectate o serie de documentare produse în R.Moldova în cadrul proiectelor OWH Studio.

Tradiţional, în Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, FIFD CRONOGRAF 2019 îi aşteaptă pe iubitorii de  documentare la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, unde vor fi proiectate două filme documentare în regia Violetei Gorgos pe tema deportărilor realizate în cadrul proiectului Expediţiile memoriei, iniţiat de istoricul Octavian Ţâcu. Documentarele relatează poveştile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, deportaţi în Siberia şi fac parte dintr-un şir de proiecţii tematice din cadrul festivalului, dedicate celor 70 de ani de la deportările basarabenilor din 1949.

În cadrul platformei CRONOGRAF Industry, ce oferă cineaştilor cunoştinţe specifice şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea profesională, în perioada 25-28 mai, vor fi organizate două workshopuri în parteneriat cu „ADAMI Studio” şi B2B „Documentary Storytelling with a Personal Voice”.

Urmăriţi FIFD CRONOGRAF 2019 pe pagina de Facebook, dar şi pe site-ul www.cronograf.md.

Biletele şi abonamentele pentru festival pot fi achiziţionate pe iticket.md.

Similare
RECOMANDĂRI