De nouă ani fără Grigore Vieru. „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De nouă ani fără Grigore Vieru. „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”

Astăzi se împlinesc nouă ani de la moartea marelui poet Grigore Vieru, care s-a stins din viaţă în urma unui grav accident de circulaţie. Iubitorii de poezie şi admiratorii creaţiei lui i-au adus un omagiu la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan Cel Mare şi Sfânt”, iar la mormântul din Cimitirul Central a avut loc o slujbă de pomenire.

Grigore Vieru s-a remarcat prin creaţiile sale, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cartea pentru preşcolari „Albinuţa” a rămas cea mai de succes publicaţie pentru copii.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”: Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneţ, Suceviţa, Dragomirna, Văratec. După participarea la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”, Grigore Vieru a făcut o declaraţie: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

La sfârşitul anilor ’80, Grigore Vieru se găseşte în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv versurile pentru cântece) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor basarabeni.

Pe 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Grigore Vieru s-a aflat în stare critică, cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzie a cordului şi a plămânilor şi contuzie a organelor abdominale. Grigore Vieru a încetat din viaţă pe 18 ianuarie 2009, la două zile după accident, în urma unui stop cardiac.

Similare
RECOMANDĂRI