CULTURĂ

Datele bibliografice a 1146 de scriitori români au fost incluse într-o enciclopedie lansată la Biblioteca Naţională a Moldovei

post-img

Datele bibliografie a 1146 de scriitori români, din toate colţurile lumii, au fost incluse într-o carte, denumită „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”. Volumul a fost lansat în incinta Bibliotecii Naţionale, astăzi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Coordonatori ai volumului sunt scriitorul Traian Vasilcău şi academicianul Mihai Cimpoi, transmite IPN.

Traian Vasilcău spune că enciclopedia a apărut din dorinţa de unificare a tuturor scriitorilor români contemporani de pe tot globul, iar cel mai trist lucru este că nu s-a reuşit să fie încropiţi în ea toţi scriitorii de limbă română.

„La început trebuia să se numească dicţionarul scriitorilor români contemporani de pretutindeni. Iată că am ajuns la o enciclopedie. Azi este ziua unirii principatelor române, venim cu această carte să demonstrăm că unirea se poate face prin cultură, unirea spirituală”, a spus Traian Vasilcău.

Potrivit lui Traian Vasilcău, cartea este una bibliografică, conţine date despre naşterea scriitorilor, studiile făcute, activităţile desfăşurate, operele scrise şi preţuirea pământească.

„Au fost dicţionare ale scriitorilor din Moldova, din România, dicţionare de o mai mică dimensiune, dar nu a existat o enciclopedie a scriitorilor românI, nici contemporani, nici clasici. Dacă ne va ajuta Dumnezeu, vom ajunge şi la ediţia a doua care să conţină şi alte nume”, a conchis scriitorul.

Academicianul Mihai Cimpoi a declarat că materialele bibliografice le-au trimis autorii, totul s-a făcut în viziunea lor. Nu s-a intervenit nimic din partea coordonatorilor.

„Am încercat să cuprindem toată lumea scriitoare din spaţiul românesc şi să demonstrăm unitatea acestui spaţiu prin limbă, prin scris şi prin prezenţa unor scriitori din diferite zone ale lumii”, a spus Mihai Cimpoi.

Poeta Tatiana Afanasie-Crăciun este mândră de faptul că a ajuns să fie inclusă în enciclopedie alături de alţii peste o mie de scriitori români, destul de valoroşi. „Este ceva valoros să te afli alături de aşa mari scriitori. Este o recunoaştere, o încurajare şi o onoare foarte mare pentru noi”, a spus poeta.

Enciclopedia a apărut în limba română, în 1200 de exemplare.