Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cultura europeană a secolului al 18-lea, redată printr-o expoziţie de carte organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, este redată cultura europeană a secolului al 18-lea printr-o expoziţie de carte organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Secţia "Carte veche şi rară" găzduieşte 15 exemplare valoroase din ediţii deosebit de rare ale autorilor celebri precum: Voltaire, Rousseau sau Dimitrie Cantemir.

Au fost expuse doar cărţi din secolul al 18-lea pentru a reda perioada deosebită a Iluminismului. Una dintre verigile acestui curent umanist al Renaşterii a fost axat pe educaţie.

„Au apărut o serie de personalităţi care s-au remarcat în domeniul enciclopedismului, literaturii, printre care Voltaire, Jean Jaques Rousseau. Un rol aparte îi revine unui volum reprezentativ, care este şi cel mai vechi din această expoziţie: "Descrierea Moldovei" a lui Dimitrie Cantemir, tipărită în anul 1746. Cartea a făcut parte şi din colecţiile primei biblioteci deschise la Chişinău în anul 1832”, a spus VERONICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM.

„Iată că şi cultura românească în secolul al XVIII-lea a fost marcată de una dintre personalităţile de vază, care s-a manifestat şi pe plan european, este vorba de Dimitrie Cantemir. În expoziţie este expusă o lucrare "Descrierea Moldovei", scrisă în limba germană între anii 1746, la solicitarea Academiei din Berlin. Secolul al 18-lea a cunoscut o dezvoltare rapidă în domeniul matematicii şi fizicii. Un loc aparte din cele trei ale expoziţiei este dedicat acestora, întrucât operele savanţilor au stimulat o revoluţie în ştiinţele exacte”, a precizat VERONICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM.

„Este vorba de compartimentul ştiinţa istoriei, un alt compartiment este dedicat ştiinţelor exacte, cărţi din matematică, trigonomie şi fizică şi o secţiune este dedicată personalităţilor notorii europene. Cărţile rare pot fi văzute de bibliofili până la sfârşitul lunii octombrie”, a spus VERONICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM.
Similare
RECOMANDĂRI