Concertul final al proiectului La La Play Voices
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Concertul final al proiectului La La Play Voices

La La Play Voices - un cor format din 20 de copii şi adolescenţi din 12 raioane ale ţării, reprezentanţi ai diferitor grupuri etnice si sociale, au susţinut un concert la Sala cu Orgă. Alături de ei a fost Moldovan National Youth Orchestra - din care fac parte muzicieni din Republica Moldova, România, Ucraina, Rusia, Kazahstan şi Germania - condusă de tânărul dirijor Cristian Spătaru.

Cu o săptămâna înainte de concert, cei 20 de corişti - moldoveni, ruşi, ucraineni, bulgari, armeni, găgăuzi, romi, copii din zone urbane şi rurale, precum şi copii cu necesităţi speciale - au participat la o reşedinţă artistică de incluziune prin intermediul muzicii corale, însuşind 8 lucrări muzicale. Majoritatea copiilor care au beneficiat de proiect nu cunosc notele muzicale şi nu au cântat niciodată în cor.

Concertul a avut loc în ajunul Zilei Internaţionale a Prieteniei, care este marcată în fiecare an pe 30 iulie. Ziua Internaţională a Prieteniei se bazează pe recunoaşterea prieteniei ca fiind un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane. Unul dintre obiectivele Zilei Internaţionale a Prieteniei este atragerea copiilor şi tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activităţile comunitare îndreptate spre acceptarea diferenţelor sociale şi culturale.

Participarea la viaţa culturală şi artistică, în condiţii de egalitate, este un drept al fiecărui copil. Copiii cu necesităţi speciale se bucură de acelaşi drept de a-şi face vocea auzită, iar copiii aparţinând unei minorităţi etnice nu pot fi privaţi de dreptul la viaţa culturală proprie.

Iniţiativa a fost realizată de Asociaţia Muzical-Corală, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Fundaţia Est Europeană, susţinută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI