CULTURĂ

Concert inedit, la Biserica Neagră din Braşov. Lucrarea "Patimile după Matei" a fost interpretată de peste 150 de muzicieni

Pentru prima dată, după aproape 100 de ani, a fost interpretat la Biserica Neagră din Braşov oratoriul "Patimile după Matei " a lui Johann Sebastian Bach.

Lucrarea, o capodoperă a muzicii sacre culte, pentru solişti, cor şi orchestră, a fost interpretată de peste 150 muzicieni români, saşi, germani şi maghiari. Evenimentul muzical a fost dedicat Centenarului Marii Uniri, ca un exemplu de bună înţelegere interetnică şi interconfesională.

Muzică înălţătoare a lui Bach a răsunat duminică seară la Biserica Neagră din Braşov. Evenimentul a atras zeci de persoane. Chiar şi afară au fost puse scaune şi un ecran, pentru că cei care nu au mai avut loc înăuntru.

În premieră pentru România, orchestra a fost folosit instrumente baroce, la fel că acum 300 de ani. Lucrarea a fost interpretată respectându-se întocmai partitura originală, cu instrumente din epoca barocă.

Prin dimensiunile sale monumentale şi numărul mare de muzicieni, de confesiuni diferite şi din mai multe ţări, evenimentul muzical a reprezentat şi un moment ecumenic.

Oratoriul "Patimile după Matei " este un proiect iniţiat de dirijorul Corului „Bach" şi organist la Biserica Neagră din Braşov.

Corul Bach a fost acela care a interpretat, pentru Prima dată, oratoriul în Biserica Neagră în 1924, în primă audiţie pentru sud-estul Europei.