Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a marcat 150 de ani de la naşterea poetei

Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a marcat 150 de ani de la naşterea celei ce avea să fie numită copilul minune al culturii româneşti. Cu această ocazie, TVR MOLDOVA a donat 500 de cărti pentru biblioteca colegiului.

Iulia Hasdeu, fiica scritorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, s-a născut pe 14 noiembrie 1869 şi a fost un copil supradotat. A scris poezie, inclusiv în limba franceză, avea o minunată voce de soprană şi a făcut Conservatorul şi şi-a demonstrat talentul şi în pictură. În memoria ei, la Cahul, în colegiul ce-i poartă numele, au început manifestările ce marchează cei 150 de ani de la naştere. Studenţii şi-au întâmpinat profesorii cu citatele scrise de Iulia Hasdeu.

Iulia Hasdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost prima româncă admisă la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii – Universitatea din Sorbona. La doar 18 ani, destinul s-a frânt, curmat de o boală.
 
La simpozionul dedicat Iuliei Haşdeu au participat consulul României şi numeroşi specialişti.

În memoria Iuliei Hasdeu, echipa TVR MOLDOVA a donat 500 de cărţi bibliotecii colegiului. iar studenţii au pus în scenă mai multe piese de teatru scrise de ea. Conducerea colegiului din Cahul speră ca în următorii ani să-şi realizeze un vis. Acela de a ridica bustul Iuliei Hasdeu chiar la intrarea în clădire, pentru a le arăta studenţilor un model de viaţă ce ar trebui urmat.
Similare
RECOMANDĂRI