CULTURĂ

Chişinăul îşi doreşte să devină capitală culturală europeană

post-img

Primăria municipiului Chişinău va depune dosarul pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Decizia a fost luată la iniţiativa directorului Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, lansată în cadrul unei noi ediţii „Întâlnirile TVR Moldova", care a avut loc ieri la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale".

Oraşele pentru titlul de Capitală Culturală Europeană sunt selectate de un juriu al Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene, cu cel puţin cinci ani înaintea anului pentru care este acordat titlul, scrie IPN.

Obţinerea titlului aduce numeroase beneficii culturale, sociale şi economice considerabile. Pe parcursul unui an, în respectivul oraş au loc o serie de evenimente culturale, cu o dimensiune europeană puternică.

Participarea Chişinăului în conceptul de Capitală Culturală Europeană va însemna posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al municipiului, dar şi al republicii în general, se menţionează într-un comunicat al Primăriei Chişinău.

Conform Ghidului oficial de preselecţie, oraşul candidat trebuie să aibă o strategie culturală în desfăşurare, care să fie legată de conceptul de dezvoltare a oraşului. De asemenea, se va atrage atenţia la nivelul de implicare a cetăţenilor din oraş, inclusiv din şcoli, universităţi, organizaţii ale societăţii civile, dar şi implicarea operatorilor culturali în dezvoltarea oraşului.

Prima Capitală Europeană a Culturii a fost Atena, desemnată în 1985. Până acum au obţinut acest titlu mai mult de 40 de oraşe, printre care şi Sibiu, care a fost Capitala Culturală Europeană în 2007. Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, este primul român nominalizat să facă parte din comitetul de selecţie şi monitorizare al Comisiei Europene pentru Proiectul „Capitala Culturală Europeană".