Cea de-a treia ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular se va desfăşura în mai multe localităţi din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cea de-a treia ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular se va desfăşura în mai multe localităţi din Republica Moldova

Cea de-a treia ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular se va desfăşura duminică, 24 iunie, între orele 11.00-16.00, la Palatul Republicii din Chişinău şi în alte localităţi din Republica Moldova.

Astfel, în aproximativ 45 de localităţi din 14 raioane ale ţării, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor fi desfăşurate activităţi culturale, care vor pune în valoare modelele zonale şi locale ale portului popular, bogăţia ornamentelor şi stilurilor diverse de broderie, precum şi târguri de artizanat şi bucătărie tradiţională. La ediţia precedentă, evenimentul a fost organizat în 19 localităţi din Republica Moldova.
 
Ediţia din acest an a sărbătorii va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete şi costumul modern inspirat din cel tradiţional.

Evenimentul va fi completat de un program artistic în care vor evolua colective şi interpreţi de muzică folclorică şi etno: Orchestra Naţională de muzică populară ,,Lăutarii”, conducător Nicolae Botgros; Orchestra de muzică populară ,,Folclor”, conducător Petre Neamţu; colectivele folclorice ,,Romaniţa” şi ,,Vălenaşii”; Corul popular din Tvardiţa, Nicolae Paliţ, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz etc.
 
Directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a spus că instituţia pe care o conduce va prezenta o colecţie de 16 costume din toate zonele ţării, iar directoarea ”Casei Cristea”, Maria Cristea, a menţionat că va veni cu o colecţie de costume creată timp de 25 de ani, scrie MOLDPRES.
 
Evenimentul este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc şi ale etniilor conlocuitoare, cunoaşterea pieselor componente ale costumului şi ale simbolurilor acestuia, precum şi promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional. Organizarea şi desfăşurarea ediţiei Zilei Naţionale a Portului Popular din acest an va avea loc cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Programului de Competitivitate în Moldova susţinut de USAID Moldova şi Guvernul Suediei, Institutului Cultural Român de la Chişinău „Mihai Eminescu”.
 
Prima ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular a avut loc în 2016.
Similare
RECOMANDĂRI