Casa-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transformată în filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”
Sursa foto:moldovenii.md Vizualizari:

Casa-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transformată în filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care instituţia cu construcţiile accesorii şi terenul aferent al Casei-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transferat din gestiunea Consiliului comunal Donici în administrarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Aceasta urmează să fie transformată în filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Casa-muzeu „Alexandru Donici” din com. Donici, r-nul Orhei, îşi are sediul în conacul care a aparţinut familiei fabulistului Alecu Donici, construit în a doua jumătate a secolului XVIII şi restaurat în a doua jumătate a secolului XX. Acesta este amplasat pe un teren cu o suprafaţă de 6252 m2, dintre care suprafaţa expoziţională se extinde pe 118,9 m2.

Instituţia deţine un potenţial expoziţional de importanţă nu doar locală, dar şi naţională, alcătuit din lucrări de artă plastică, pictură, grafică, desen, artă decorativă, facsimiluri ale unor documente relevante despre viaţa şi activitatea familiei Donici, piese cu caracter etnografic, precum şi obiecte de mobilier.

Muzeul este vizitat anual de circa 18 000 vizitatori, iar specialiştii organizează circa 300 ghidaje atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii străini. Prin proiectele sale educaţionale, culturale şi prin participarea la evenimentele cu caracter naţional şi internaţional organizate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Casa-muzeu „Alexandru Donici” va contribui la dezvoltarea turismului în zonă.
Similare
RECOMANDĂRI