CULTURĂ

Cartea scriitorului Igor Guzun, „Vinil Collection”, a fost lansată

post-img

Cartea „Vinil Collection”, semnată de scriitorul Igor Guzun, a fost lansată joi, 4 octombrie, la Muzeul de Artă a Moldovei. Cartea este o ediţie revăzută şi completată cu texte noi, a versiunii cărţii „Vinil”, lansată în 2015 de acelaşi autor.

Potrivit autorului cărţii, volumul cuprinde o colecţie de texte scurte axate pe lucruri emoţionante şi fundamentale din viaţa unui om. El spune că atunci când oamenii îşi amintesc de obiectele şi stările incluse în carte, ca de o colecţie veche de discuri de vinil, mai există şanse de a progresa ca oameni.

„De ce iubim cărţile? Pentru că ele ne ajută nu doar să fim oameni deştepţi, dar să facem lucruri deştepte. Şi când spunem că o carte ne emoţionează sau ne mişcă, de fapt, ne mişcă să facem fapte bune”, spune autorul. El mai spune că, o carte este carte nu doar datorită numelui care este pe copertă, ci mult mai multor oameni care s-au adunat în jurul ei şi au depus eforturi ca ea să se întâmple.

Cartea „Vinil Collection” de Igor Guzun apare cu sprijinul Băncii Comerciale Mobiasbancă – Groupe Société Générale. Stela Ciobanu, secretara generală a Băncii, consideră că nu există motivaţie mai bună de a face lucruri bune decât muzica, pictura şi cartea. „Am citit într-un suflu această carte. M-am regăsit în toate etapele descrise, de la copilărie la maturitate. Îmi place limbajul utilizat şi această carte va fi descoperită şi de generaţia nouă, care sunt sigură că prin lectura ei vor reveni la carte. E o radiografie a lucrurilor care contează cel mai mult pentru noi: oameni, emoţii, sentimente”, a spus Stela Ciobanu.

La evenimentul de lansare a scrierilor au venit să-şi împartă emoţiile lecturii, colegi, prieteni şi cunoscuţi ai autorului. Sorin Meriacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene, consideră că autorul cărţii a folosit vinilul pentru a reproduce şi a printa pe hârtie gândurile sale. „Vinil” este o colecţie de amintiri frumoase, unele poate triste. Mai triste, probabil, pentru că noi nu mai suntem copii”, a conchis Sorin Meriacre.

„Citind „Vinilul”, mi-am dat seama că la vârsta mea îl înţeleg într-un fel şi cu siguranţă peste cinci, zece sau douăzeci de ani, când o să-l citesc, o să-l regândesc şi o să-l înţeleg altfel. Or „Vinilul” conţine lucruri reprezentative atât oamenilor Moldovei, cât şi Republicii Moldova, atât locului, cât şi globului. Îmi doresc ca această carte să fie citită şi de găşti, pentru că acolo găsim şi lucruri care-ţi stârnesc zâmbetul”, a spus interpreta Stela Botez,  transmite IPN.