CULTURĂ

Cartea „Nostalgia valorii”, scrisă de regizorul român Alexa Visarion, lansată la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

post-img

O carte intitulată „Nostalgia valorii”, semnată de regizorul român Alexa Visarion a fost lansată astăzi la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Evenimentul s-a produs în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale româneşti, care se desfăşoară în perioada 19-30 septembrie la Chişinău.

Volumul cuprinde 248 de pagini şi este editat cu prilejul Centenarului Unirii, în amintirea regretatului actor şi regizor Ion Ungureanu.

Alexa Visarion a menţionat că aceasta este cea de-a cincea lucrare a sa. „Cartea reprezintă o continuare a volumului precedent – „Împotriva uitării” şi este despre artişti, spectacole şi spectatori. Eu am venit aici cu o chemare veche. În 1990, Ion Ungureanu mi-a spus că trebuie să ne întoarcem acasă. Iar casa noastră este cultura şi limba română. Tocmai de aceea am dedicat această carte lui Ion Ungureanu”, a precizat Alexa Visarion.

Criticul literar Victoria Fonari a afirmat că „Nostalgia valorii”  este o lucrare şi despre teatru, şi  despre oameni, şi despre spectatori, toate acestea fiind  văzute prin prisma textelor citite, montate şi analizate din optica individualului.

Criticul de artă Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” a subliniat că aceste două cărţi ale lui Alexa Visarion, „Nostalgia valorii” şi „Împotriva uitării”, definesc o strategie de viaţă – valoarea împotriva uitării.  ”Timp de trei luni, cât a montat spectacolul „Carnavalul” după Ion Luca Caragiale în teatrul nostru, maestrul ne-a permis să-l răsfoim şi să-l cunoaştem din interior. El ne-a dat o lecţie de viaţă şi de Caragiale. Această lucrare este o continuare a spectacolului „Carnavalul”, a  constatat Larisa Turea.

Referindu-se la spectacolul „Carnavalul”, criticul literar Maria Şleahtiţchi  a remarcat că felul în care regizorul a montat această reprezentaţie, ne face să ne întoarcem la marile valori. „Alexa Visarion este un intelectual cu mai multe deschideri. În acest spectacol el a redat faţa tragicului din opera lui Caragiale”, a mai spus Maria Şleahtiţchi.

Regizorul de teatru şi film, scenaristul şi profesorul universitar Alexa Visarion s-a născut la 11 septembrie 1947 în comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, România. În 1971, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A montat în ţară şi în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I. L. Caragiale, A. P. Cehov, W. Shakespeare sau E. O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografiei româneşti, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghiţitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014). I-au fost acordate numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, scrie Moldpres.