CULTURĂ

„Cântecele de acasă mă poartă prin lume”, o carte cu amintirile lui Mihai Ciobanu

post-img

Viaţa şi activitatea artistică a interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu sunt reflectate în culegerea „Cântecele de acasă mă poartă prin lume”, îngrijită de jurnalista Tatiana Slivca. Volumul a fost prezentat astăzi, 28 februarie, la Biblioteca Naţională.

Protagonistul, prezent la lansare, spune că în carte este redat un adevăr. Tatiana Slivca a reuşit să-i răscolească sufletul, amintindu-i de copilărie, tinereţe, de fraţi, surori, părinţi. În carte se găsesc şi opinii ale colegilor din breaslă, impresii de la concerte etc. La fel, este inclus un album fotografic cu prietenii şi oamenii dragi. „Sunt nişte împliniri la vârsta pe care o am şi mă face fericit. Transmit prin această carte tuturor dragostea faţă de lume, de frumos, de a sări în ajutor şi să fim oameni de omenie”, a spus interpretul.

Autoarea Tatiana Slivca spune că această lucrare este un parcurs al vieţii maestrului, cu toate realizările lui. În carte a fost inclus şi arborele genealogic al familiei interpretului. Protagonistul face referire la oamenii care l-au format, părinţii, amintindu-şi de sfaturile pe care le-a primit şi cu care a mers prin viaţă. „Titlul „Cântecele de acasă mă poartă prin lume” a considerat şi maestrul că este unul potrivit, pentru că este ştiut faptul că multe dintre cântecele domniei sale le-a cules de acasă şi, iată, le poartă cu el prin lume”, a spus Tatiana Slivca.

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, a remarcat că Mihai Ciobanu a avut şi are în continuare o contribuţie semnificativă la promovarea cântecului popular, la cercetarea, documentarea şi implicarea, inclusiv a tinerei generaţii, în lumea mare a muzicii populare. „Este şi de datoria noastră de a face posibil ca această creaţie, această contribuţie, să fie promovată şi să o cunoască cât mai mulţi tineri”, a spus Andrei Chistol.

Soţia interpretului, Valentina Ciobanu, spune că Mihai Ciobanu a mers către această lansare foarte mulţi ani. În opinia sa, nu poţi face o totalizare a amintirilor având doar 20 de ani, că nu sunt atâtea amintiri, însă cu anii amintirile te năpădesc. „Mihai, de firea lui este foarte disciplinat, îşi face spicuiri din orice călătorie, din orice spectacol şi cred că ia fost uşor să aştearnă pe hârtie toate acele amintiri”, a spus Valentina Ciobanu.

Mihai Ciobanu s-a născut la 20 februarie 1953 în satul Bujor, raionul Hânceşti. A studiat cantul popular şi dirijat coral la Colegiul de muzică Ştefan Neaga şi Instituitul de Stat al Artelor Gavriil Muzicescu. A activat în orchestrele de muzică populară Mugurel, Folclor, Lăutarii, Joc şi cea a fraţilor Advahov. Mihai Ciobanu este Maestru în Arte, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, cetăţean de onoare al oraşului Hânceşti. Deţine medaliile: Meritul Civic şi Gloria Muncii. De-a lungul carierei sale a înregistrat peste 300 de piese, una dintre cele mai cunoscute fiind „Casa părintească nu se vinde”.