CULTURĂ

Bustul actorului Eugeniu Ureche inaugurat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

post-img

Un bust al actorului de teatru şi cinema, Eugeniu Ureche, cântăreţ de operă, regizor şi scenograf, Artist al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii, a fost dezvelit ieri seară în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a patra ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 19-30 septembrie.

În alocuţiunea sa, directorul instituţiei, Petru Hadârcă, a menţionat că a descoperit acest bust executat chiar de Eugeniu Ureche în 1961, în cadrul expoziţiei de pictură şi giuvaiere a regretatului artist, vernisată în 2017, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa.

„Bustul era realizat în plastilină. Atunci l-am rugat pe sculptorul Ion Zderciuc să-l toarne în bronz. Cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, am reuşit să facem acest lucru”, a subliniat Petru Hadârcă.

Eugeniu Ureche s-a născut la 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, judeţul Orhei. A studiat la Liceul „B. P. Hasdeu” din Chişinău (1928-1934) şi Conservatorul „Unirea” din Chişinău (1934-1938) cu Gabriel Afanasiu, Alexandru Antonovski (canto) şi Maria Kosmacevskaia (mişcare scenică). A fost solist al Ansamblului de cântece şi dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă şi Balet (1955-1959) şi actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A. S. Puşkin” (1945-1979). 

În patru decenii de activitate ca actor dramatic şi cântăreţ de operă a interpretat peste 100 de roluri din dramaturgia universală şi naţională, în spectacole ca: „Regele Lear”, „Tartuffe”, „Revizorul”, „Mascarada”, „Tigrul şi Hiena”, „O scrisoare pierdută”, „Opera de trei parale”, „Ovidiu”, „Fântâna Blanduziei” ş.a. La operă a creat roluri memorabile în spectacolele „Rigoletto” de Verdi, „Mireasa ţarului” de Rimski-Korsakov, „Demonul” de Rubinştein, „Grozovan” de Gerşfeld ş.a. În 1950, Eugeniu Ureche a fost distins cu Premiul de Stat al URSS, în 1953 - cu titlul onorific „Artist al Poporului din RSSM”, în 1967 – cu titlul onorific „Artist al Poporului din URSS” şi în 1997 – cu Ordinul Republicii. Eugeniu Ureche s-a stins din viaţă la 27 ianuarie 2005. El a fost înmormântat în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.