Biserică "plimbătoare" în judeţul Botoşani. Monumentul istoric a fost mutat dintr-un sat în altul
Sursa foto:Agerpres Vizualizari:

Biserică "plimbătoare" în judeţul Botoşani. Monumentul istoric a fost mutat dintr-un sat în altul

O biserică de lemn din judeţul Botoşani poartă numele de "Biserica plimbătoare", după ce locul pe care a fost amplasată aceasta a fost schimbat de două ori.

Biserica de lemn din satul Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată iniţial în localitatea Hliboca din Ucraina, după care a fost demontată şi reasamblată la Pomârla, pe o moşie a boierului Başotă.

Ulterior, în 1813, ea a fost din nou strămutată, fiind transportată de săteni într-o singură noapte şi refăcută pe amplasamentul actual din Corjăuţi, unde este folosită şi în prezent ca biserică a satului.

"Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuţi are parte de această nestemată în 1813, când vieţuitori ai acestor meleaguri, ţărani destoinici, se duc şi cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuţi de la Pomârla, dar ea nu a fost construită iniţial acolo, în Pomârla, pe moşia lui Başotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca', susţine primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru.

Biserica are o structură de lemn cu poală dublă, bine conservată, şi turn-clopotniţă peste intrare. Temelia şi soclul sunt din piatră, pereţii din bârne de stejar, iar acoperişul, iniţial din draniţă, a fost înlocuit cu tablă.

Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin şi bine conservate. Ele sunt încadrate în rame simple şi poleite.

Similare