CULTURĂ

Biserică din Edineţ, construită cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de pe lângă Guvernul României

post-img

Episcopul de Bălţi, însoţit de PC părinte Igor Roşca, protopop de Edineţ şi Donduşeni şi PC Părinte Dorian Revenco, preot misionar în cadrul Episcopiei de Bălţi, a făcut marţi o vizită la şantierul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Edineţ.

PC Părinte Neculai Iulian Pînzariu, cel care este responsabil de ridicarea noului sfânt locaş, i-a vorbit Episcopului de Bălţi despre etapa la care se află construcţia şi despre lucrările care urmează să fie efectuate.

Piatra de temelie a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Edineţ, a fost sfinţită în data de 23 martie 2021 de PS Ignatie, Episcopul Huşilor şi PS Antonie, Episcop de Bălţi. La slujba de sfinţire a fost prezent Excelenţa Sa, Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi şi Constantin Cojocaru, Primarul Municipiului Edineţ.

Terenul pentru biserica românească din Edineţ a fost donat de o familie de buni creştini şi români din Edineţ. În testamentul unuia dintre ctitori, trecut la cele veşnice, pe nume Maria Andronache, este scris: „Această biserică va aparţine canonic, numai Patriarhiei Române, indiferent de contextul istoric ce va urma, slujirea se va face în Limba română, iar toţi slujitorii rânduiţi, să fie preoţi români, care vor sluji permanent pentru Unitatea Neamului Românesc”.

În oraşul Edineţ a fost pusă temelia primei biserici româneşti în cadrul Episcopiei de Bălţi, subordonată canonic Patriarhie Române

Biserica din Edineţ este una dintre cele două biserici din cadrul Episcopiei de Bălţi care îl are ca patron spiritual pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Cea dea doua biserică închinată Sfântului Voievod va fi înălţată în municipiul Bălţi.

Sfântul locaş din Edineţ a fost ridicat, până la această etapă, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de pe lângă Guvernul României.

Sursa: Infoprut