CULTURĂ

Biblioteca Naţională va promova imaginea bibliotecii şi a bibliotecarului

post-img

Biblioteca Naţională şi-a fixat ca prioritate în anul 2019 să promoveze imaginea bibliotecii, ca instituţie, şi a bibliotecarului, ca om al societăţii. Directorea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat, miercuri, în deschiderea simpozionului bibliologic anual, că 2019 trebuie să fie „anul reaşezării activităţii bibliotecare în conformitate cu noul cadru legal, strategic şi de reglementare”, transmite IPN.

Elena Pintilei a amintit despre noua Lege cu privire la biblioteci, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2019. În conformitate cu aceasta, se cere diversificarea resurselor, produselor şi serviciilor propuse utilizatorilor. Accentul trebuie pus şi pe dezvoltarea competenţelor bibliotecarilor şi a utilizatorilor bibliotecilor, a subliniat directorul Bibliotecii Naţionale.

Vera Osoianu, şefă de direcţie în cadrul Bibliotecii Naţionale, consideră că primarii ar trebui să conştientizeze faptul că biblioteca este un serviciu public şi ei, decidenţii locali, sunt responsabili de buna activitate a bibliotecii. Vera Osoinau a regretat că, odată cu implementarea noii legi a salarizării în sistemul bugetar foarte, mulţi angajaţi ai bibliotecilor au fost trecuţi în funcţii cu clase de salarizare mai joase. O prioritate pentru 2019 sunt amendamentele la lege, aşa ca bibliotecarul să fie apreciat corespunzător pentru rolul său în comunitate.

Vera Osoianu a mai spus că anul acesta se va lucra pentru „a diversifica serviciile pentru membrii comunităţii, pentru a demonstra că în era internetului biblioteca nu şi-a pierdut relevanţa, ba mai mult, dacă acum îi lipseşte ceva internetului, îi lipseşte un bibliotecar care să ştie cum să selecteze informaţia, cum să găsească informaţia de calitate şi să vină cu noi conţinuturi”.

La 1 ianuarie, în Republica Moldova activau 1334 de biblioteci publice.