Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Au trecut trei ani de când teatrul românesc din Republica Moldova este mai sărac, fără Ion Ungureanu

De trei ani, teatrul românesc din Republica Moldova este mai sărac. În seara zilei de 28 ianuarie 2017, marele actor şi regizor Ion Ungureanu a plecat la cele veşnice. El a rămas, însă, în conştiinţa naţională ca un adevărat titan al culturii române. Teatrul vieţii, pe care l-a jucat maestrul Ungureanu, a fost unul zbuciumat, dar a încercat din răsputeri, prin exemplul propriu, să mobilizeze oamenii, să promoveze adevărul şi să apere valorile româneşti.

Pe 2 august 1935, în familia Ungureanu din satul Opaci, pe atunci judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni, se naşte Ion Ungureanu, cel care, peste ani, avea să devină un fenomen al artei teatrale. Soarta a fost cruntă cu el. Tatăl lui a murit în timpul foametei, iar fratele său, Victor, în Siberia. În ‘49 şi sora lui a fost deportată de sovietici.  
 
După ce şi-a făcut studiile la Institutul Pedagogic din Chişinău, pleacă la Moscova unde studiază actoria la şcoala teatrală "Boris Şciukin". În 1960 revine la Chişinău şi este angajat la Teatrul "Luceafărul".
 
Profitând de micul dezgheţ hruşciovist, Ion Ungureanu montează în scenă piese din opera clasicilor români. Voia să aducă lumină în Basarabia, după atâta întuneric comunist.
 
La începutul anilor 70, administraţia sovietică din Basarabia îl acuză de naţionalism şi este nevoit să-şi părăsească propria casă. În 1972 pleacă, din nou, la Moscova. Era cu inima frântă. Lăsa în urmă teatrul "Luceafărul", acea bijuterie teatrală sau mănăstire de Argeş, cum îl numea maestrul, pe care şi-o clădea în suflet. 
 
Teroarea sovietică l-a urmărit, însă, şi în metropola rusă.
 
Cu toate acestea, Ion Ungureanu este  primit acolo cu braţele deschise, fiind angajat regizor la Teatrul Armatei. În 1989 revine, însă, la Chişinău, în plin avânt de renaştere naţională. A fost cel care, pe ultima sută de metri, împreună cu Valeriu Matei, a redactat Declaraţia de Suveranitate, care spune cine suntem noi şi ce limbă vorbim.
 
În calitatea sa de ministru al Culturii şi Cultelor, pe 1 decembrie 1990, de ziua naţională a tuturor românilor, readuce la Chişinău Lupoaica, simbolul latinităţii. Unii ameninţau, însă, că vor doborî cu târnăcopul monumentul. Ungureanu i-a oprit, însă, cu un citat al marelui poet, Mihai Eminescu, inscripţionat pe soclul monumentului. 
 
Iar în centrul Chişinăului, a readus la loc de cinste monumentul voievodului Ştefan cel Mare.
 
Ion Ungureanu s-a născut în România şi tot în România, în capitala Bucureşti, a plecat la Domnul. 
Similare
RECOMANDĂRI