Artistul plastic Teodor Buzu, originar din Republica Moldova, a pictat o capelă din Austria
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Artistul plastic Teodor Buzu, originar din Republica Moldova, a pictat o capelă din Austria

Artistul plastic Teodor Buzu, originar din Republica Moldova şi stabilit de mai mulţi ani în Cehia, a pictat Capela Reingers din Austria.

Andreas Lango de la Capela din Reingers, regiunea Waldviertel, a declarat că graţie artistului plastic Teodor Buzu, capela a devenit un loc unde oamenii pot găsi pacea şi, de asemenea, răspunsuri la întrebări personale. ”Acest loc este deschis pentru persoane şi artişti de orice confesiune. Sunt foarte mulţumit, că această capelă este deschisă pentru toţi vizitatorii şi că aici se desfăşoară varii activităţi. Datorită acestui fapt, capela din Reingers a devenit un loc de întâlniri, de rugăciuni, meditaţie şi reflexiuni artistice”, a menţionat prepozitul Andreas Lango.

Solicitat de MOLDPRES, pictorul Teodor Buzu a afirmat că acest proiect l-a obţinut în urma unui concurs, iar lucrarea a fost efectuată timp de cinci ani. ”Proiectul l-am numit ”Memento Vivere”. Ideea mea e că omul care intră în capelă să nu se gândească la moarte, dar, văzând picturile mele, să reculeagă lucrurile cele mai luminoase din viaţa lui şi a celor apropiaţi. Ba mai mult. După redeschiderea capelei cu lucrarea mea, aici se fac concerte, seri de poezie, discuţii, diverse activităţi culturale”, a precizat Teodor Buzu.

Potrivit artistului, intrarea în capelă poartă denumirea ”Păsările albastre”. Motivul păsărilor zburătoare de la intrare simbolizează libertatea spirituală, posibilitatea de înălţare şi relaţia omului cu ceva sau cu cineva superior lui. Păsările zboară sus, în cercul care înfăţişează concomitent Soarele, Luna şi Pământul.

În acelaşi timp, a specificat Teodor Buzu, fiecare perete pictat are o denumire: ”Râul vieţii”, ”Poarta vieţii”, ”Dor” şi ”Libertate”.

Teodor Buzu este deţinător al multor premii internaţionale. A participat la 100 de expoziţii colective şi a avut peste 80 de expoziţii personale.

Similare