Artişti plastici din şapte ţări participă la Orhei la un simpozion de artă
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Artişti plastici din şapte ţări participă la Orhei la un simpozion de artă

Artişti plastici din şapte ţări participă la Simpozionul Internaţional de Artă ”Autoidentificare prin dialog cultural modern”, care se desfăşoară în perioada 3-8 august la Complexul muzeal ”Orheiul Vechi” din satul Butuceni, raionul Orhei.

Preşedintele Centrului Cultural ARTELIT din Republica Moldova, Elvira Cemortan-Voloşin, a menţionat că un simpozion cu acelaşi generic a avut loc la Lvov, Ucraina, în perioada 27 iulie-2 august, la care au participat şi artiştii din Republica Moldova.

Simpozionul internaţional de artă va include mai multe activităţi – expoziţii de pictură ale artiştilor plastici din  Republica Moldova, Elveţia, Italia, Franţa, Federaţia Rusă, România şi Ucraina, o conferinţă ştiinţifică internaţională la care se vor discuta subiecte de salvgardare ale patrimoniului, lansări de carte, ateliere de lucru etc.
 
De asemenea, în cadrul proiectului, la Butuceni va fi deschisă o bibliotecă, un muzeu de artă şi va fi pusă baza viitoarei alei cu sculpturi. Simpozionul este coordonat de Zenovia Shulha, profesor la Academia Naţională de Arte din Lvov, Ucraina, şi Elvira Cemortan-Voloşin, preşedintele Centrului Cultural ARTELIT din Republica Moldova.
 
În cadrul evenimentului, astăzi, la ora 13:00 la Galeria de Artă a Filarmonicii Naţionale  ”Serghei Lunchevici” va avea loc vernisajul expoziţiei artiştilor plastici polonezi Dorota şi Marek Sak. Tot sâmbătă, la ora 15:00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia artiştilor plastici din Polonia: Monica Isabela Costşeva şi Alexandr Vereşca „Costumul ca simbol al evoluţiei”.
 
Marţi, 7 august, la ora 10:00, la Complexul ”Orheiul vechi” îşi va desfăşura lucrările conferinţa ştiinţifică internaţională „Geneza contemporaneităţii - autoidentificare prin cultură”. În aceeaşi zi, la ora 16:00, va avea loc deschiderea muzeului de artă din Butuceni şi vernisajul expoziţiei celor 26 de artişti plastici participanţi la simpozion, iar la ora 17:00, va fi inaugurată biblioteca din Butuceni, urmată de lansări de carte, scrie Moldpres.
Similare
RECOMANDĂRI