Artişti plastici din România şi R. Moldova şi-au expus lucrările la Chişinău
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Artişti plastici din România şi R. Moldova şi-au expus lucrările la Chişinău

Peste 40 de artişti plastici din România şi Republica Moldova şi-au prezentat lucrările în cadrul expoziţiei itinerante cu genericul ”Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, care a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău.

Directorul instituţiei, Tudor Zbârnea, a menţionat că expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă, dar şi obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la cea cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre noi, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie.

Participanţii la expoziţie sunt pictori şi sculptori contemporani din România: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Horea Paştina, Ovidiu Oravitzan, Dan Mohanu şi alţi artişti plastici din România, precum şi trei artişti din Republica Moldova: Ion Zderciuc, Simion Zamşa şi Elena Karacenţeva. ”Este o expoziţie itinerantă, care a debutat la 30 noiembrie 2017 la Alba-Iulia, apoi a fost vernisată la Iaşi şi Sibiu, urmând ca anul acesta să mai fie găzduită în alte trei oraşe din România:  Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti”, a precizat Tudor Zbârnea.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi Asociaţia ”Eleon” din România. Ea va fi deschisă  până la 9 septembrie, scrie Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI