CULTURĂ

Artă contemporană interactivă la Bienala de la Veneţia. Expoziţia îi transformă pe vizitatori în creatori de opere de artă

S-a deschis Bienala de la Veneţia. Vizitatorii expoziţiei de artă contemporană au posibilitatea să interacţioneze cu lucrările expuse, mai mult ca niciodată. De la adevărate opere, la experienţe de realitate virtuală, oricine poate intra în "peisaj" şi poate chiar să completeze sau să schimbe exponatele.

Poţi să arunci o privire şi fără să cumperi bilet. Şosete, lenjerie de corp şi pulovere atârnă pe sârmă, în faţa intrării. Nu sunt puse la uscat. Sunt o piesă din expoziţie. Se numeşte Second Hand.

Artistul a luat ţiglele de pe acoperişul unui hotel veneţian şi le-a transformat în haine.

Arta interactivă are toate formele şi mărimile. Vizitatorii pot intervieva prin Skype soldaţi din diferite ţări.

"Mişcarea Înapoi" e o experienţă imersivă. Combină coregrafia postmodernistă şi dansul urban cu tehnici de gherilă şi elemente din cultura underground. La un moment dat, se mută cortina, se schimbă luminile şi spectatorii devin actori.

Exponatele chiar asta fac: oferă experimente, fie că vizitatorul colindă printr-un labirint negru care reprezintă o lume a viitorului, fie că trece, pur şi simplu, pe lângă o văcuţă care se plimbă pe şine.

Un lichid incontrolabil pe care robotul încearcă neobosit să îl cureţe reprezintă latura evazivă a artei, refuzul de a fi fixată.

Într-un pavilion, oamenii se plimbă printre păpuşi care fac tot felul de activităţi. Artistul spune că a vrut să reprezinte o societate care se îndoieşte de ea însăşi.

O altă lucrare  explorează schimbările climatice, permiţând spectatorilor să asiste la efectele asupra mărilor şi oceanelor. Pentru a salva lumea, ei sunt rugaţi să scoată artistul blocat într-un rezervor cu apă în creştere.

Expoziţia numită "Să aveţi parte de timpuri interesante!" va fi deschisă până pe 24 noiembrie.