CULTURĂ

Agenda culturală. O expoziţie de carte dedicată limbii române va fi vernisată la Biblioteca Naţională

post-img

O expoziţie cu genericul ”Cu limba noastră cea frumoasă noi am crescut şi creştem...”, intitulată după un vers de Dumitru Matcovschi, va fi vernisată luni, 13 august, la ora 15.00, la Biblioteca Naţională.

Expoziţia cuprinde peste 130 de lucrări: manuale, dicţionare şi alte cărţi pentru studierea limbii române. Printre exponate sunt şi ediţii rare, precum ”Gramatica daco-romană” de Joannis Alexi, editată în 1826 la Viena, Austria, ”Metodă nouă de scriere şi citire pentru cursul clasei I” de Ion Creangă apărută la Iaşi în 1868 ş.a. Expoziţia va fi deschisă până la 23 septembrie, scrie MOLDPRES.

Duminică, 12 august, la ora 11.00, la Teatrul Municipal ”Guguţă”, va avea loc spectacolul ”Şcoala lui Habarnam” de N. Nosov. Potrivit organizatorilor, acţiunea se întâmplă în oraşul Florilor, în care eroul principal Habarnam, fiind în căutare, şi-a descoperit vocaţia. Regia este semnată de Radu Ghilaş, muzica – de Ilie Văluţă, scenografia – de Silvia Brovcenco. 

Marţi, 14 august, la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” din capitală va fi prezentat spectacolul ”Coco Chanel – Oglinzi” de Edmonde Charles-Roux în regia Danielei Burlaca.

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, poate fi vizionată, până la 9 septembrie, expoziţia itinerantă cu genericul ”Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la care şi-au etalat lucrările peste 40 de artişti plastici din România şi Republica Moldova. Potrivit directorului instituţiei, Tudor Zbârnea, expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă, dar şi obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Aceeaşi instituţie găzduieşte, până la 26 august, expoziţia de fotografii ”Revedere” de Zaharia Cuşnir. Tot aici poate fi vizionată expoziţia permanentă ”Artă Universală” (pictură, artă, sculptură decorativă”).

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei este deschisă, până la 25 septembrie, expoziţia ”Patrimoniu salvat”, care cuprinde obiecte confiscate pe parcursul anilor de către organele de drept ale Republicii Moldova, inclusiv cele reţinute la diferite posturi vamale din ţară. Ele prezintă o varietate largă de exponate: icoane pictate pe lemn, icoane turnate în bronz, podoabe din platină, aur şi argint cu pietre preţioase, monede de aur, monede antice, decoraţii, piese de argintărie laică şi religioasă etc. În total, au fost expuse peste 5000 de piese. Tot la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vizitatorii pot admira expoziţia permanentă ”Comorile trecutului”, alcătuită din piese confecţionate din aur şi argint descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţia permanentă ”Natura. Omul. Cultura”. Expoziţia a fost realizată în anii 1988-1994, după concepţia elaborată de grupul de muzeografi, condus de Mihai Ursu şi a proiectului de design, elaborat de Lev Burman. Expoziţia are o suprafaţă de 2000 metri pătraţi şi reflectă problema globală a interacţiunii dintre Om şi Natură în baza experienţei locale.