Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A început Festivalul de Film de la Cannes. Cate Blanchett: A face artă nu este întotdeauna armonios şi nu vom fi întotdeauna în armonie

Lumea filmului e în sărbătoare. A început a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. În acest an, celebra competiţie se vrea un semnal puternic împotriva hărţuirii sexuale, la mai bine de 7 luni de la acuzaţiile de agresiune sexuală şi abuz de la Hollywood, îndreptate în special împotriva producătorului Harvey Weinstein

Juriul din acest an este prezidat de actriţa Cate Blanchett şi este alcătuit paritar din femei şi bărbaţi.

Semnalul este clar: nu hărţuirii sexuale, egalitate între bărbaţi şi femei în lumea cinematografiei, fără discriminare.

Cate Blanchett: "Sunt câteva femei în competiţie, dar ele nu sunt acolo pentru că sunt femei, ci datorită calităţii muncii lor. Le vom evalua ca realizatori de film, aşa cum ar trebui să fie".

Cate Blanchett este o importantă militantă pentru drepturile femeilor în lumea filmului, reacţie apărută după cutremurul produs de acuzaţiile împotriva producătorului american Harvey Weinstein, altădată invitat special la Cannes.

Mişcarea creată pe reţelele de socializare a sensibilizat rapid întreaga lume.

"A fi atractivă nu exclude să fii inteligentă. Eu cred că aşa este prin însăşi natura. E un festival plin de farmec, fantastic, spectaculos, plin de bucuria de a trăi, plin de umor bun, dar şi plin de discordie şi neînţelegeri. A face artă, a munci nu este întotdeauna armonios şi nu vom fi întotdeauna în armonie”, a subliniat Cate Blanchett.

Preşedinta juriului şi Martin Scorsese au dechis competiţia. Prima proiecţie: pelicula “Everybody Knows”, care îi are ca protagonişti pe Penelope Cruz şi Javier Bardem, în regia lui Asghar Farhadi.

România este reprezentată de scurtmetrajul "Albastru şi roşu în proporţii egale", de Georgiana Moldoveanu, coproducţia "Seule à mon mariage/ Singură la nunta mea", semnată de regizoarea de origine română Marga Bergman, şi de programul "Romanian Short Waves".

Românul Valeriu Andriuţă joacă în filmul "Donbass", de Sergei Loznitsa, în secţiunea "Un certain regard".

Festivalul se va încheia peste 11 zile, cu anunţarea câştigătorului Palme d'Or.

Similare