CULTURĂ

A început a XV-a ediţie a Festivalului de Film Documentar Cronograf

Astăzi s-a dat startul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului de Film Documentar Cronograf. Timp de şapte zile, cinefilii vor putea viziona un număr impresionant de filme documentare. Producţiile au fost selectate dintr-un număr record de 900 de înscrieri, din 51 de ţări.

În competiţie vor participa 49 de documentare. Nouă dintre acestea, din Republica Moldova, vor concura la Secţiunea Producţii Locale. Alte patru filme sunt despre moldoveni si despre Republica Moldova văzută de cineaştii din străinătate.
 
„Avem foarte multe noutăţi curioase, dragi şi care trebuie transmise publicului cinefil, ca să urmărească în următoarele cele şapte zile să vină la Cronograf şi să vadă cele ma bune filme documentare realizate în ultima perioadă în întreaga lume”, a declarat Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului de Film Documentar Cronograf.
 
Deschiderea de Gală va fi în această seară cu proiecţia filmului american „Free Solo”, premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar. Pelicula prezintă profilul unui alpinist, în timpul misiunii sale de escaladare.
 
„Noi, juriul de preselecţie, trebuie să ne punem un principiu, sau o sistemă, o ecuaţie de a selecta din această mulţime de filme. Principiul meu de bază sunt două: calitatea sau artistismul filmului documentar şi al doilea, impactul lui asupra societăţii”, a precizat Vlad Druc, regizor, membru al juriului.
 
Marele premiu pentru cel mai bun film va fi de 2500 de euro şi este oferit de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

„Recomandăm consumul de documentare în cantităţi foarte mari, nu dăunează, pentru oamenii de toate vârstele, din totate mediile. Pentru noi este un motiv în plus să susţinem şi dezvoltarea cinematografiei, care, de fapt, noi credem că este inspirată în fiecare an de acest, eu aş spune fenomen cultural, care este Cronograf”, a subliniat Natalia Cernat, coordonatoare de programe, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.
 
Ediţia din acest an va găzdui şi documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani.
 
„Cinematografia din Republica Moldova obligatoriu se va întoarce, va fi deja alta, mai modernă, mai internaţională, mai emoţională. Faptul că multe ţări îşi doresc participarea la acest festival nouă ne face cinste, face cinste acestei ţări. Despre Cronograf se ştie în toată lumea”, a spus Valeriu Jereghi, directorul  Centrului Naţional de Cinematografie.
 
Timp de patru zile, în zona străzii pietonale se va desfăşura şi Cronograf Art and Fusion.

„Acolo vom proiecta filme, vom avea concerte rock, vom avea diverse performance-uri artistice, deci strada pietonală va fi animată, începând cu ora 18, cu expoziţii de fotografie, de pictură, cu teatru stradal”, a menţionat Leontina Vatamanu, director artistic al Festivalului de Film Documentar Cronograf.
 
În prima jumătate a zilei, intrarea la festival va fi liberă.