CULTURĂ

A fost inaugurată casa memorială a regretatului poet român Adrian Păunescu, aflată Copăceni, Sângerei

Astăzi a fost inaugurată casa memorială a regretatului poet român Adrian Păunescu, aflată în satul Copăceni, raionul Sângerei. Locuinţa a fost renovată şi transformată într-un muzeu al literaturii române, printr-un proiect al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău şi o fundaţie din Copăceni au organizat un spectacol.

Evenimentul a început cu intonarea imnurilor de stat ale României şi  Republicii Moldova. La inaugurarea casei memoriale din Copăceni au venit politicieni şi oameni de cultură nu doar din Republica Moldova, ci şi din România.

CONSTANTIN CODREANU, deputat în Parlamentul României: "Eram aici acum câţiva ani, când în spatele meu era o ruină, acum avem un memorial în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum spunem noi în antropologie, un loc de memorie pentru cei care simt şi trăiesc româneşte şi mă bucur că acest lucru se întâmplă la mine, în raionul Sângerei. Avem încă un loc unde să vorbim despre România".

LUDMILA SFÂRLOAGĂ, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Prahova, România: "Este o zi mare în primul rând, în sfârşit după un an, patru luni şi trei săptămâni am reuşit să realizăm ceea ce ne-am propus, văzând că nimeni nu ia atitudine, văzând că nimeni nu ia niciun fel de iniţiativă, a fost iniţiativa Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, am reuşit, suntem aici împreună cu prieteni dragi, vom face în aşa fel încât aici să se menţină vie flacăra românismului".

Casa poetului român Adrian Păunescu a fost renovată după ce Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a cumpărat imobilul cu zece mii de euro. Cheltuielile pentru reconstrucţia casei s-au ridicat la 70 de mii de euro. Planul locuinţei a rămas acelaşi. Pereţii interiori au fost acoperiţi cu fotografii reprezentative din viaţa şi activitatea poetului.

MIRCEA COSMA, director, Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru: "De unde să găsim resurse pentru a face această casă? Le-am găsit. Aşa arăta în 20 iulie 2019 această casă, aşa arată astăzi. Lucrurile nu sunt greu de făcut".

LUDMILA SFÂRLOAGĂ, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Prahova, România: "Este vorba despre copilăria lui Păunescu, e o camera amenajată cu lucruri din perioada în care poetul s-a născut, iar în cealaltă caemra este într-adevăr un muzeu cu opere donate de foarte mulţi, cu tapete care aminteşte de Cenaclul "Flacăra". Casa în totalitae respectă planul casei vechi, este exact pe aceeaşi fundaţie făcută".

Casa-muzeu a fost sfinţită de un sobor de preoţi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi.

Poetul tututor românilor, Adrian Păunescu, rămâne nemuritor prin creaţia sa. De astăzi, satul Copăceni este mai bogat, spiritual, iar casa-muzeu va fi un reper cultural major şi pentru viitoarele generaţii.

NICOLAE DABIJA, scriitor: "Mă bucur că în sfârşit unul dintre cei mai mari poeţi ai limbii române, Adrian Păunescu, s-a întors acasă, după peregrinări prin lume aproape 80 de ani a revenit la Copăceni şi eu aş spune că această casă este mai mult decât o casă-muzeu, este o cetate de apărare, i-aş spune o ambrazură, un zid care să ne apere de vânturile siberiene".

VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu": Mă bucur că acest loc va fi unul în care să se poată face manifestări culturale în continuare. Sigur că sunt multe datorii de împlinit ale noastre către unele mari personalităţi care s-au născut în Basarabia.

Adrian Păunescu a fost o personalitate covârşitoare pentru spiritualitatea românească. 

MARIA BAJURA, preşedinte, Fundaţia "Copăceni VRD": Steaua călăuzitoare a acestui geniu a făcut cunoscut satul Copăceni din judeţul Bălţi în întreaga lume. Prin Cenaclul "Flacăra" Păunescu ne-a aprins o torţă care să ne lumineze.

Autorul Nicolae Jelescu a susţinut un recital din poezia poetului Adrian Păunescu, iar cei prezenţi la inaugurare au recitat şi ei câteva versuri din măreaţa-i operă.

NICOLAE JELESCU, actor: "N-am ce numar sa formez. Trăiesc fără speranta drama că neamul meu de-acum e frant, mi-e dor de ta asi de mama, dar nu au numar la mormant".

GHEORGHE DUCA, academician:"Cine are părinţi pe pământ, nu în gând, mai aude şi în somn ochii lumii plângând, că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii nu copil de părinţi ci părinte să fii."

Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în satul Copăceni. Pentru români el este unul dintre cei mai prolifici şi îndrăgiţi dintre poeţii contemporani. În cei 67 de ani de viaţă, Păunescu a publicat peste 50 de cărţi, majoritatea volume de versuri, care au fost editate într-un tiraj record, de peste un milion de exemplare. Mircea Cosma a spus că există un singur om care a scris peste 300 de mii de versuri şi acela e Adrian Păunescu, iar fundaţia pe care o conduce a făcut toate demersurile pentru ca, în viitor, poetul să fie înscris în Cartea Recordurilor.