Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

28 de ani fără Ion şi Doina Aldea-Teodorovici

Astăzi, se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Rude, prieteni şi cei care i-au îndrăgit pe cei doi artişti emblematici, le-au adus un omagiu la mormântul din cimitirul central de pe strada Armenească din Chişinău.

Ion şi Doina Aldea Teodorovici au unit prin piesele lor ambele maluri ale Prutului. Cele două inimi gemene trăiesc şi astăzi, datorită creaţiei, dar şi familiei care le păstrează vie amintirea. Acum, şi datorită nepoatei Doina, fiica lui Cristi Aldea Teodorovici, care le mângâie sufletele. 

Povestea celor doi a început în anul 1981, s-au cunoscut cu ajutorul poetului Grigore Vieru. Iar la început au fost simpli prieteni.

EUGENIA MARIN mama Doinei Aldea-Teodorovici: "Cand prima data a intrat in casa eu  eram la serviciu , ma uit ca Doina citeste povesti, cand am intrat in casa, ii citea lui Ion povesti. Doinita, nu am inteles, tu unui cavaler sa ii citesti povesti?"

ION TEODOROVICI: "Până a ne casatori am prietenit vreo 5 ani de zile. Si asa si prietenia noastra, cand era mai bine cand mai rau, ca si natura, cand e ploaie cand e vant, cand e soare."

ANASTASIA LAZARIUC cântăreaţă: "S-au iubit foarte mult, erau o pereche atât de frumoasă. I-am surprins in diverse situatii si Ion era pur si simplu topit dupa Doina."

Din acest tandem frumos, s-a născut Cristi, care le-a moştenit talentul. 

Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău şi Bucureşti, unde au fost foarte îndrăgiţi, iar piesele lor erau cântate la unison.

La sfârşitul anilor 1980, Ion şi Doina au devenit simbolul Mişcării de Eliberare Naţională.

Ei şi-au riscat viaţa şi au dat dovadă de curaj. Au cântat în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Nu războiul le-a luat însă viaţa, ci un tragic accident rutier, care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în apropierea localităţii Coşereni din România. Această zi, i-a marcat pentru totdeauna pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. Ei trăiesc tragicul evenimet deja de 28 de ani.

NICOLETA FIODOROV actriţă: "Ce imi amintesc eu ca ca la Radio Moldova cantau piesele Doinei si imi imaginam ce simte Cristi. 

EUGENIA MARIN, mama Doinei Aldea-Teodorovici: "Ei intotdeauna sunt langa mine, eu vorbesc cu ei."

Acum alinarea şi mângâierea familiei este nepoata Doina. 

EUGENIA MARIN, mama Doinei Aldea-Teodorovici: "Nepoata Doina este o bucurie si o dragoste nemaipomenita. Mai ales cand ca o aud cum gangureste, ma topesc. Da il vad pe Cristi pe mic."

CRISTI ALDEA-TEODOROVICI, fiul artiştilor: "Deocamdata seamana cu Ion, ochii seamna sotiei, barbia, nasul seamana Teodorovicilor."
Similare
RECOMANDĂRI