CULTURĂ

170 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Scriitorul, omagiat la Teatrul Naţional „Satiricus” din Chişinău

S-au împlinit 170 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Cu acest prilej, îndrăgitul nuvelist a fost omagiat aseară la Teatrul Naţional "Satiricus" din Chişinău. A fost lansată şi o carte deosebită, în două volume, "Ion Luca Caragiale. Opere", semnată de directorul adjunct al Institutului Cultural român Mihai Eminescu la Chişinău, Cătălin Bordeaianu. Seara a culminat cu spectacolul aniversar "O scrisoare pierdută", care se joacă de 20 de ani cu sala arhiplină.

Comedia "O scrisoare pierdută", a fost scrisă de Ion Luca Caragiale în 1884, dar realităţile şi năravurile oamenilor de atunci rămân actuale. Spectacolul se joacă de 20 de ani pe scena Teatrului Naţional Satiricus "Ion Luca Caragiale" şi este un bun prilej de a-l omagia pe îndrăgitul dramaturg, spune directorul Teatrului Satiricus Sandu Grecu.

SANDU GRECU directorul Teatului Naţional Satiricus "Ion Luca Caragiale": „Aşa cum ruşii îl au pe  Cehov,  aşa cum francezii îl au pe Moliere,  noi îl avem pe Ion Luca Caragiale , cel care a scris despre metehnele noastre, dar ele sunt atât de universale social-umane că ele sunt valabile şi pentru francezi,englezi, bulgari pentru toată lumea.Tragismul din satira lui, umorul lui ironic, el va persista pemanent”.

În cadrului evenimentului au fost  lansate două volume ale cărţii "Opera Omnia a lui Ion Luca Caragiale" scrise de către profesorul universitar, Cătălin Bordeianu.

CĂTĂLIN BORDEIANU director adjunct, ICR Mihai Eminescu la Chişinău: „Pentru noi toţi, Caragiale este un vector al fiinţei naţionale, pentru noi moldovenii este mai mult, Caragiale s-a născut la Iaşi, la Junimea, ca scritor român. Cel care avea să devină moş virgulă, a fost secondat de Eminescu şi Creangă în textul literar. Şi a devenit astfel unul dintre marii noştri scriitori”.

LARISA UNGUREANU doctor în studiul artelor: „Ceea ce doresc eu este ca volumele voastre să fie citite cu creieonaşul  de către aceşti tineri frumoşi care stau aici, acum şi să vină la teatru şi să promoveze opera lui Caragiale oriunde ar fi. Caragiale poate fi un dramatorug pentru Chişinău, petru Bucureşti şi poate devnei un dramaturg mult mai cunoscut în lume”.

Iar epigramiştii Gheorghe Bâlici şi Ion Deviza i-au dedicat lui Ion Luca Caragiale un duel satiric.

Ion Luca Caragiale  s-a născut pe 30 ianuarie 1852 în judeţul Prahova. A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanţa sa în dramaturgia românească. Piesele sale au fost jucate şi au devenit relevante în perioada regimului comunist. Deşi Caragiale a scris doar nouă piese, el este considerat cel mai bun dramaturg român pentru că a reflectat cel mai bine realităţile, limbajul şi comportamentul românilor.