3 ore şi 27 minute în urmă Vizualizari: Film documentar al unei basarabence, premiat cu Ursul de Aur la Berlin Scurtmetrajul documentar ''Nanu Tudor'' (''My Uncle Tudor'') a fost recompensat joi cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat online în perioada 1-5 martie. În secţiunile Generation Kplus şi 14plus, au fost premiate filme din China, Argentina, Elveţia şi Statele Unite.
28.02.2021 19:15 Festivalul Internaţional de Muzică "Mărţişor-2021" se va desfăşura fără spectatori şi va fi difuzat în mediul online Festivalul Internaţional de Muzică "Mărţişor-2021" se va desfăşura fără spectatori şi va fi difuzat în mediul online în urma deciziei Ministerului Educatiei şi Culturii.
26.02.2021 12:00 Cernăuţiul are un scuar denumit în cinstea poetului nepereche, Mihai Eminescu În urma unei iniţiative a Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, un scuar din oraşul Cernăuţi a fost denumit „Mihai Eminescu”. Consilierii locali au susţinut acest proiect de decizie în cadrul şedinţei din 25 februarie.
25.02.2021 15:30 A 55-a ediţie de „Mărţişor” vine cu 16 concerte, unul dedicat lucrătorilor medicali Festivalul internaţional „Mărţişor” a ajuns anul acesta la a 55-a ediţie şi urmează să se desfăşoare, tradiţional, în perioada 1-10 martie. În cadrul ediţiei jubiliare vor fi organizate 16 concerte, unul dintre ele fiind dedicat lucrătorilor medicali. Din cauza pandemiei, anul acesta concertele se vor desfăşura doar în sălile teatral-concertistice din Chişinău şi cu limitarea numărului de spectatori până la 250. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite IPN.
22.02.2021 12:45 Sala cu Orgă va oferi patru mărţişoare muzicale Sala cu Orgă întâmpină primăvara prezentând patru concerte dătătoare de speranaţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică ”Mărţişor”, ajuns la cea de-a 55-a ediţie.
21.02.2021 09:00 Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău are în colecţie podoabe, unelte şi ceramică, vechi de mii de ani Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău are în colecţie podoabe, unelte şi ceramică, vechi de mii de ani, găsite în satul Cărbuna, din raionul Ialoveni. Sunt peste 800 de piese, dintre care, peste 400 sunt din aramă. Toate obiectele fac parte din Tezaurul de la Cărbuna şi sunt printre cele mai importante piese arheologice expuse în muzeu.
20.02.2021 20:00 Liceul teoretic Bogdan Petriceicu Haşdeu din oraşul Drochia are propriul post de radio Liceul teoretic Bogdan Petriceicu Haşdeu din oraşul Drochia are propriul post de radio. Se numeşte "Tinerii Haşdeieni" şi este o oportunitate de comunicare pentru liceeni, care se întrec în realizarea celor mai interesante şi captivante emisiuni, difuzate în pauzele dintre lecţii. Lansarea postului de radio a fost posibilă datorită suportului financiar de două mii de dolari oferit de Fundaţia Soros Moldova.
19.02.2021 21:40 La Galeria la Rond a fost inagurată Expoziţia "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră", la 145 de ani de la naşterea sculptorului La Galeria la Rond din preajma monumentului Ştefan Cel Mare din Chişinău, a fost inagurată Expoziţia "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră". Azi, de ziua marelui sculptor român, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu a expus documente şi fotografii despre biografia lui Constantin Brâncuşi. El e recunoscut şi apreciat în toată lumea pentru operele sale de artă, una dintre cele mai cunoscute fiind sculptura "Coloana Infinitului".
19.02.2021 20:40 Icoanele vechi şi uzate sunt restaurate impecabil în atelierul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei Icoane vechi şi uzate, pictate pe lemn şi metal, sunt restaurate impecabil în atelierul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Astăzi, vom afla cum renasc icoanele datorită dibăciei de care dă dovadă unul dintre primii restauratori ai muzeului. De mai bine de 20 de ani dă o nouă viaţă picturilor ce întruchipează sfinţi.
18.02.2021 17:45 Au fost desemnaţi câştigătorii concursului de eseuri „România din biblioteca mea”, ediţia a II-a În perioada 1 decembrie 2020 – 10 februarie 2021, s-a desfăşurat concursul international de eseuri dedicat limbii române – „România din biblioteca mea”, editia a II-a, ce a avut drept obiectiv a avut ca scop promovarea si consolidarea importantei limbii române ca fundament al identitătii culturale românesti în context european şi s-a adresat copiilor din diaspora si comunitătile istorice din vecinătatea României.
15.02.2021 21:00 Piese de o valoare inestimabilă, restaurate în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei Piese de o valoare inestimabilă, cum ar fi ceramica din cultura Cucuteni-Tripoliană, renasc datorită restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Dintre cele şapte laboratoare de restaurare ale muzeului, unul este destinat pieselor din ceramică. Din fragmente mici, experţii reconstituie, asemenea unui puzzle, dovezi ale civilizaţiei de acum câteva secole.
14.02.2021 19:00 Regizoarea basarabeancă, Olga Lucovnicova, a fost premiată de Fondul Audiovizualului Flamand Tânăra regizoare basarabeancă, Olga Lucovnicova, a fost premiată cu 40 de mii de euro de către Fondul Audiovizualului Flamand pentru cel mai bun film documentar realizat pentru diploma de master. Producţia care a impresionat juriul belgian se numeşte „Nanu Tudor” şi este bazată pe amintiri din copilăria regizoarei. Pelicula va avea premiera mondială în martie, la Berlin, în cadrul celebrului festival international de film.
14.02.2021 18:20 86 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru Astăzi, de ziua iubirii, marcăm 86 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru. Familia, prietenii, dar şi cei care îi îndrăgesc creaţia au depus flori la mormântul lui, dar şi la bustul de pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Dacă n-ar fi iubirea m-aş teme de viaţă - sau - Ochii îs doi şi-s trişti, d-apoi inima singură? - Sunt declaraţii filozofice despre dragoste, semnate de poetul inimii, al românilor de pretutindeni – marele Grigore Vieru.
14.02.2021 18:00 Campanie de lectură lansată de preşedintele Sandu cu ocazia zilei lui Grigore Vieru De ziua de naştere a regretatului poet Grigore Vieru, preşedintele Maia Sandu lansează o inedită campanie de lectură. Şeful statului spune ca e pasionată de citit şi i-a invitat pe copii să-i trimită scrisori despre cărţile lor preferate.
14.02.2021 14:30 Criticul şi istoricul literar Timotei Melnic s-a stins din viaţă Criticul şi istoricul literar Timotei Melnic, doctor habilitat în filologie, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, s-a stins ieri din viaţă. Pe 22 februarie el ar fi împlinit 86 de ani, informează MOLDPRES.
14.02.2021 09:30 Obiceiul şezătorilor a fost readus la viaţă în satul Mărăndeni, raionul Făleşti Obiceiul şezătorilor a fost readus la viaţă în satul Mărăndeni, raionul Făleşti. Îmbrăcate în straie naţionale, mai multe femei din sat au decis să reînvie tradiţia de care-şi amintesc cu nostalgie de pe vremea când erau copii. Au cântat, au brodat şi au depănat amintiri, exact cum făceau străbunii noştri.
12.02.2021 22:40 "Grigore Vieru – poetul secolului grăbit", expoziţie aniversară, organizată la Biblioteca Naţională a R. Moldova Pe 14 februarie se împlinesc 86 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, al mamei, al copiilor şi al patriei. Cu respect şi recunoştinţă pentru opera sa, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost organizată o expoziţie aniversară dedicată poetului.
12.02.2021 17:45 Circa 2000 de participanţi s-au înregistrat la concursul online de poezie, dedicat comemorării poetului Grigore Vieru Circa 2000 de copii, tineri şi maturi s-au înregistrat la concursul online de poezie, dedicat comemorării poetului Grigore Vieru. Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi la 22 februarie curent.
12.02.2021 17:05 Expoziţia "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră", prezentată la Chişinău pentru a marca ziua în care s-a născut marele sculptor Pentru a marca Ziua Constantin Brâncuşi, sărbătorită (prin hotărârea Parlamentului României din 2016), în fiecare an în ziua de 19 februarie - data naşterii marelui sculptor, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău organizează , pe data de 19 februarie 2021, ora 11.00 la Galeria la Rond, din preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău prezentarea expoziţiei "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră".
10.02.2021 22:20 O carte în aşteptare - campanie iniţiată de o editură din Republica Moldova O carte în aşteptare - este denumirea unei noi campanii iniţiată de o editură din Republica Moldova. Principiul este simplu - cei care doresc cumpăra cărţi pe care le pot lăsa în librării, iar iubitorii de lectură care nu-şi permit, vin şi iau volumele care le plac. Două librării sunt implicate în campanie, iar iniţiatorii proiectului speră ca tot mai mulţi binefăcători să lase cărţi …în aşteptare.
09.02.2021 20:40 "De la torţă la lampă" este genericul unei noi expoziţii organizate de secţia "Carte veche şi rară" de la Biblioteca Naţională "De la torţă la lampă" este genericul unei noi expoziţii organizate de secţia "Carte veche şi rară" de la Biblioteca Naţională. Sunt expuse lucrări despre primele mijloace de iluminat. 70 de manuscrise şi cărţi, scrise până la începutul secolului al nouăsprezece-lea, păstrează şi acum urme de ceară, iar marginile filelor sunt afumate pentru că au fost citite la lumina lumânărilor.
07.02.2021 09:00 Tezaurul descoperit acum 7 decenii în satul Mateuţi din Rezina, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău Printre obiectele vechi de mare preţ de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, se numără şi tezaurul descoperit acum 7 decenii în satul Mateuţi din raionul Rezina. E vorba de şase piese de argint şi una din aur, de o valoare incontestabilă, care au o vechime de peste două milenii.
04.02.2021 21:40 Artiştii au ieşit la protest. Cer redeschiderea sălilor de concerte Artişti de la mai multe instituţii de cultură cer autorităţilor de la Chişinău să redeschidă sălile de concerte. Aceştia au ieşit azi să protesteze în faţa Palatului Naţional. Ei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică de a menţine închise sălile de concerte, în timp ce a permis redeschiderea teatrelor. Artiştii spun că s-au adresat în mod repetat autorităţilor, dar nu au primit niciun răspuns.
04.02.2021 21:20 Diplome din partea Mitropoliei Basarabiei pentru persoanele care s-au implicat în promovarea culturii româneşti în Basarabia Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei a înmânat diplome de recunoştinţă persoanelor care s-au implicat activ în promovarea istoriei şi culturii româneşti în spaţiul basarabean. Decernarea a avut loc în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei.
03.02.2021 22:20 Basarabenii, la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură Astăzi este Ziua internaţională a cititului cu voce tare, iar mai multe biblioteci din Republica Moldova au lansat programe speciale pentru a încuraja şi promova lectura. Potrivit statisticilor, suntem pe la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură.
03.02.2021 16:15 A fost dat startul înscrierilor la concursul de creaţie literară „Ion Creangă” – Poveşti Cetăţenii români din România, R. Moldova şi Ucraina se pot înscrie la cea de-a 29-a ediţie a Concursului Naţional de creaţie literară „Ion Creangă – Poveşti” până pe 20 martie, concurs organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.
02.02.2021 21:20 O casă de producţie din Republica Moldova a animat şase opere ale îndrăgitului scriitor Ion Creangă O casă de producţie din Republica Moldova a animat şase opere ale îndrăgitului scriitor Ion Creangă. Poveştile copilăriei au prins astfel o nouă viaţă, in format digital. Basmele au titraje în limbile română, rusă şi engleză. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului "Măsuri de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.
01.02.2021 14:30 15 teatre din România şi un teatru din R. Moldova se reunesc într-o acţiune de solidariatate cu artiştii din Belarus 15 teatre din România şi un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acţiune de solidariatate fără precedent a teatrelor din România cu artiştii din Belarus.
31.01.2021 10:30 Pe Aleea Celebrităţilor de la Teatrul Satiricus a apărut încă o stea. Este un omagiu adus dramaturgului român Matei Vişniec Pe Aleea Celebrităţilor de la Teatrul Satiricus a apărut încă o stea. Este un omagiu adus dramaturgului român Matei Vişniec, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori contemporani. Piesele sale, montate pe scena Teatrului Ion Luca Caragiale din Chişinău, se bucură de mare succes
30.01.2021 20:40 Actorii teatrului municipal pentru copii "Guguţă" au prezentat, astăzi, în premieră, spectacolul Ivan Turbincă Actorii teatrului municipal pentru copii "Guguţă" au prezentat, astăzi, în premieră, spectacolul Ivan Turbincă, după îndrăgita poveste scrisă de Ion Creangă. Toată lumea a fost încântată pentru că pandemia i-a ţinut, până acum, departe de sălile de teatru.
29.01.2021 21:20 Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, dar care au o valoare istorică deosebită, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Aici sunt şapte laboratoare în care obiectele de patrimoniu sunt restabilite în întregime şi expuse publicului larg nu doar în Republica Moldova, dar şi în străinătate. Astăzi vă propunem să descoperiţi miracolul restaurării patrimoniului textil.
28.01.2021 22:00 De patru ani, fără Ion Ungureanu De patru ani, Pantheonul culturii româneşti a rămas fără cel supranumit Luceafărul Teatrului din Republica Moldova. În seara zilei de 28 ianuarie, 2017, marele actor şi regizor, Ion Ungureanu, pleca la cele veşnice, dar a rămas în conştiinţa naţională ca un adevărat titan al culturii române. Teatrul vieţii pe care l-a jucat maestrul Ungureanu a fost unul zbuciumat, dar a încercat din răsputeri, prin exemplul propriu, să mobilizeze oamenii, să promoveze adevărul şi să apere valorile româneşti.
28.01.2021 07:30 Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, la Cernăuţi sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene Românii din Bucovina vorbesc cu mândrie despre perioada în care Mihai Eminescu a studiat la Cernăuţi. Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene. La muzeul de Etnografie din Cernăuţi a fost inaugurată expoziţia "Pe aripile sentimentelor", ce prezintă publicului cărţi şi documente despre viaţa şi activitatea marelui poet.
27.01.2021 16:00 Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlineşte 85 de ani Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 85 de ani, însă spune că, din cauza noului coronavirus, nu e un moment pentru a sărbători.
24.01.2021 21:20 A fost lansată cartea „Suveranitatea R. Moldova: concept şi realitate” De ce a eşuat reîntregirea neamului românesc acum trei decenii după prăbuşirea imperiului sovietic? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în cartea „Suveranitatea Republicii Moldova: concept şi realitate". Volumul reprezintă o culegere de articole ale celor care au stat la baza independenţei Republicii Moldova şi care au luptat mereu pentru reîntregirea neamului românesc. Publicaţia a fost lansată astăzi, când se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire a principatelor româneşti.
24.01.2021 14:00 Eugen Doga: „2020 a fost un al marilor încercări” Pentru compozitorul Eugen Doga, anul 2020 a fost un an al marilor încercări: i-au fost contramandate concerte, turnee, întâlniri cu spectatorii. Totuşi, maestrul a reuşit să editeze şi să scrie mai multe lucrări muzicale, informează MOLDPRES.
24.01.2021 09:30 24 Ianuarie, 162 ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
22.01.2021 20:40 Documente şi hrisoave vechi au fost expuse pentru public în cadrul unei expoziţii organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova Documente şi hrisoave vechi, unele din perioada domniei lui Ştefan cel Mare, au fost expuse pentru public în cadrul unei expoziţii organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Exponatele, cu diferite tipuri de caligrafie, pot fi admirate în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Zilei Scrisului de mână.
21.01.2021 19:20 Grădiniţa Ion Creangă din comuna Băcioi, redeschisă cu sprijinul României România a dat, din nou, o mână de ajutor sistemului de educaţie din Republica Moldova. Grădiniţa Ion Creangă din comuna Băcioi, o suburbie a Chişinăului, a fost renovată şi redeschisă după 24 de ani. Clădirea era distrusă, dar acum poate găzdui, în condiţii moderne, aproape 160 de copiii din comună. Renovarea a costat 20 de milioane de lei iar tot mobilierul a fost achiziţionat din fondurile oferite cu generozitate de Guvernul Românei, în cadrul programului de asistenţă pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova.
18.01.2021 10:15 12 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, opera căruia a unit malurile Prutului La 18 ianuarie se împlinesc 12 ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul.
18.01.2021 08:45 „Glossa” lui Eminescu, pe străzile din Paris Glossa semnată de Mihai Eminescu a răsunat pe străzile din Paris. Este vorba de un proiect inedit realizat de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naţionale.
16.01.2021 20:20 Spectacol omagial de Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul a fost dedicat şi celor 100 de ani de activitate a Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" De Ziua Culturii Naţionale şi la 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, pe scena Teatrului din Chişinău, care îi poartă numele, a fost organizat un spectacol omagial. Evenimentul a fost dedicat şi celor 100 de ani de activitate a Teatrului Naţional "Mihai Eminescu", care vor fi sărbătoriţi în acest an. Directorul institutiei promite că va pregăti mai multe surprize pentru iubitorii culturii.
15.01.2021 21:40 12 personalităţi premiate la Gala Premiilor anuale în domeniul culturii, ediţia 2021 Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a oferit astăzi, 15 ianuarie, 12 premii în cadrul Galei Premiilor anuale în domeniul culturii, ediţia 2021. Festivitatea a avut loc în contextul Zilei Naţionale a Culturii. Laureaţilor li s-a oferit Trofeul, diploma de onoare a ministerului şi o recompensă bănească, în valoare de 20 de mii de lei.
15.01.2021 19:00 Astăzi e Ziua Culturii naţionale şi se împlinesc 171 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu Astăzi e Ziua Culturii naţionale şi se împlinesc 171 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu. În semn de omagiu, mai mulţi politicieni şi oficiali de rang înalt au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.
15.01.2021 17:30 Ziua Culturii Naţionale - Ioan-Aurel Pop: Să ne bucurăm de toată creaţia spiritului românesc Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că, în acest an, la 15 ianuarie, se sărbătoreşte o zi "tristă" a Culturii naţionale, din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi a atentatelor asupra culturii de pe multe meridiane, îndemnând la preţuirea "echilibrată" şi "cuviincioasă" a culturii, patriei şi a lui Mihai Eminescu, cel care "a sintetizat toate marile valori ale creaţiei spirituale româneşti", relatează Agerpres.
15.01.2021 09:55 VIDEO. Activitate de omagiere „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naţionale - Mihai Eminescu Activitate de omagiere „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naţionale - Mihai Eminescu.
15.01.2021 09:15 Daniel Ioniţă: Nu este deloc întâmplător că Ziua Culturii Naţionale se sărbătoreşte simultan, în România şi în Republica Moldova De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, Excelenţa sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a transmis un mesaj către cetăţenii celor două state româneşti:
15.01.2021 08:15 Mihai Eminescu - expresia supremă a spiritualităţii româneşti. ”Al meu nume o să-l poarte secole din gură-n gură”
13.01.2021 14:15 DOC. Programul manifestărilor de Ziua Naţională a Culturii, la 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu Pe 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, autorităţile din Chişinău au prevăzut un şir de acţiuni şi manifestări cultural-artistice consacrate Luceafărului literaturii române, Mihai Eminescu, care vor fi difuzate în regim online.
13.01.2021 12:00 Teatrele îşi aşteaptă spectatorii cu premiere şi proiecte noi „Sperăm să nu dezamăgim spectatorul. Le suntem recunoscători că, în perioadă de criză financiară şi pandemică, au rămas fideli teatrului”. Este mesajul directorilor teatrelor din Chişinău. După perioada de interdicţie dictată de pandemie, spectatorii au din nou acces în sălile de teatru.